
Cand auzi de carbohidrati, gandul te duce la hamburgeri si alte mancaruri nerecomandate celor care vor sa-si protejeze silueta si sanatatea.
In realitate, alimentele care-i contin nu sunt neaparat nesanatoase, ba chiar pot fi extrem de benefice organismului. Stiai, spre exemplu, ca miezul si coaja fructelor contin carbohidrati?
Ce sunt carbohidratii
O grupa importanta de nutrienti (alaturi de grasimi si proteine), carbohidratii sunt substante absorbite in sange sub forma de glucoza, ceea ce-i transforma in sursa principala de energie a organismului.
65% ar trebui sa reprezinte aportul maxim de carbohidrati in dieta zilnica. |
Din acelasi motiv, diabeticii sunt nevoiti sa cantareasca atent cantitatea de carbohidrati pe care o consuma. Indiferent de tipul lor, acestia determina cresterea valorii glicemiei din sange.
Carbohidratii reprezinta singura sursa de energie pentru multe organe, precum creierul sau rinichii. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos central, a inimii si muschilor.
Buni sau rai?
Ei bine, se impart in doua categorii. Cei simpli (rafinati) se gasesc in alimentele procesate si au dezavantajul ca se elibereaza rapid in organism, ducand la cresterea brusca a glicemiei.
Produsele care ii contin, desi sunt incarcate de calorii, nu ne ofera intotdeauna vitaminele si mineralele de care avem nevoie.
Din aceasta categorie fac parte, printre altele, painea alba si alte fainoase. In schimb, carbohidratii complecsi (nerafinati), continuti de alimente precum orezul brun, sunt superiori din punct de vedere calitativ (se elibereaza treptat, oferind senzatia de satietate si energie).
Combinatii interzise
Ca sa nu te ingrasi, e ideal sa nu combini la aceeasi masa carbohidratii cu alte grupe de alimente, precum grasimile (unt, untura, smantana) sau proteinele (carne, oua).
Fie ii consumi ca atare, fie alaturi de salate ori produse cu un continut scazut de grasime. de lunga durata).
Carbohidrati buni:
|
Carbohidrati rai:
|