Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Care sunt simptomele stresului si cum te afecteaza

Care sunt simptomele stresului si cum te afecteaza

Stresul nu ne face bine, iar efectele negative sunt rezultatul acţiunilor a doi hormoni: cortizol şi adrenalină. Aceşti doi hormoni sunt armele pe care corpul le foloseşte, atunci când este stresat, pentru a face faţă respectivei situaţii. Dar, cei doi hormoni au multiple efecte secundare.

Pe de altă parte stresul ne face să ne simţim importanţi, valoroşi, utili şi produce dependenţă, pentru cei doi hormoni crează dependenţă. Starea de bine generală şi snătatea organismului sunt dependente de un sistem nervos relaxat. Când corpul simte un pericol imediat (poate fi ţipătul şefului, termenele limită, problemele financiare acute), aceste mecanisme eliberează adrenalină şi cortizol.

Iată 10 semne care arată că eşti victima stresului.

Suferi de dureri de cap şi de spate. Când nivelul de cortizol este ridicat o perioadă lungă de timp, glandele suprarenale încep să se epuizeze. Prin urmare, nivelul de prolactină creşte, mărind sensibilitatea corpului la durere, respectiv durerile de spate şi cele musculare. Cortizolul în exces sensibilizează şi reacţia creierului la durere, de aceea şi cel mai mic junghi poate excită nervii, producând dureri de cap.

Nu dormi bine. Cortizolul scade odată cu căderea nopţii, permiţând corpului să se relaxeze şi să se refacă. Dar atunci când nivelul de cortizol e prea ridicat, chiar dacă te simţi obosit toată ziua, vei simţi un nou văl de cortizol chiar în jurul orei de somn. Aşa că te învârti şi te suceşti toată noaptea a€“ iar a două zi eşti la fel de obosit.

Te simţi obosit şi când dormi bine. Cu timpul, nivelul ridicat de cortizol îţi epuizează glandele suprarenale, creând o predispozitie faţă de oboseală cronică. Dacă simţi că eşti mereu obosit, probabil este din cauza stresului.

Iei în greutate, mai ales în jurul abdomenului, chiar şi atunci când mănânci sănătos şi faci sport. Cortizolul are tendinţa de a-ţi îngroşă talia, chiar şi atunci când faci totul a€œcum trebuie”.

Răceşti repede şi ai tot felul de infecţii des. Cortizolul dezactivează mecanismele naturale de autoapărare ale corpului, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar, care în mod normal este perfect echipat pentru a te menţine sănătos, acum este dezarmat, lăsându-te la bunul plac al oricărui agent patogen care îţi tăie calea.

Ai poftă de alimente nesănătoase. Cortizolul îţi măreşte nivelul de zahăr din sânge, ceea ce te predispune la diabet. Creşterea glucozei din sânge duce la mărirea insulinei, care scade zahărul din sânge, ceea ce te face să simţi o poftă nesăţioasa de dulce şi alergi la ciocolată pentru a ţi-o potoli.

Libidoul e la pământ. Cortizolul este un fel de anti-Viagra. Când hormonii de stres sunt până la cer, hormonii ce influenţează libidoul, precum testosteronul, sunt la pământ şi … nu se mai întâmplă nimic.

Intestinele tale o iau razna. Sistemul gastrointestinal este foarte sensibil la hormonii de stres precum cortizolul. Poţi avea senzaţii de greaţă, arsuri, crampe abdominale, diaree sau constipaţie că urmare a excesului de hormoni de stres.

Anxietate şi depresie. Cortizolul şi adrenalină te fac să nu ai stare, ai stomacul strâns de nervi, senzaţie de panică şi determină reducerea secreţiei de serotonină, şi induce depresie şi melancolie.

Comments

comments

Lasă un răspuns