Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cât de grave sunt consecințele unei îngrijiri orale precare?

Cât de grave sunt consecințele unei îngrijiri orale precare?

igiena dentara

Te-ai trezit în grabă dimineața și nu ai timp decât să te îmbraci și să ieși pe ușă sau ajungi seara obosit și fără chef de nimic și tot ce vrei este să te pui direct în pat și să te culci. Astfel de situații se pot repeta, având în vedere ritmul stresant al vieții zilnice și de multe ori nu acordăm atenția cuvenită îngrijirii orale. Este un ritual pe care alegem uneori să-l sărim, din comoditate sau din lipsă de timp, fără să ne dăm seama că efecte se vor resimți la un moment dat, și nu tocmai plăcut.

Medicii stomatologi recomandă periajul dinților de 2 ori pe zi și folosirea aței dentare după fiecare masă. Pentru o respirație proaspătă și protejarea cavității bucale de acțiunea bacteriilor și microbilor se impune o clătire regulată cu apă de gură. Vorbim despre un adevărat ritual care ar trebui să ne intre în reflex și de la care sa nu ne abatem.

Probabil este atât de ușor să trecem cu vedera neglijarea îngrijirii dentare, din cauza faptului că efectele nu se resimt imediat. Totuși, așa cum specialiștii de la ZambetSanatos ne avertizează, neglijarea îngrijirii zilnice ne poate afecta treptat sănătatea cavității bucale. Astfel, în timp, smalțul se deteriorează, apar diferite infecții, carii și se poate ajunge la probleme mult mai grave, cum este de exemplu parodontoza.

Ce se întâmplă atunci când nu ne spălăm pe dinți de 2 ori pe zi? Iată care sunt principalele probleme pe care le poți evita dacă îți îngrijești corespunzător dantura:

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halena, în termeni medicali, poate fi cauzată de anumite afecțiuni digestive, dar poate fi un efect nedorit al unei îngrijiri precare a danturii.

Resturile de mâncare care rămân printre dinți favorizează dezvoltarea bacteriilor, caracterul umed al cavității bucale fiind un mediu propice pentru evoluția infecțiilor bacteriene sau a microbilor. Astfel, apare respirația urât mirositoare, un gust neplăcut în gură, mai ales dimineața după trezire și iritații la nivelul gingiilor sau al limbii.

Carii dentare

Probabil cea mai cunoscută consecință a îngrijirii necorespunzătoare a danturii este apariția cariilor. Acestea sunt favorizate de consumul excesiv de dulciuri, băuturi acidulate sau de anumite vicii cum este fumatul.

Persoanele care au o dantură mai sensibilă și care se degradează ușor, trebuie să acorde o atenția sporită spălării pe dinți, fiind principalul mijloc prin care pot evita apariția frecventă a cariilor.

Apariția tartrului

Dacă periajul nu este efectuat corect sau cu regularitate, tartrul se va forma destul de rapid. Aceste depuneri la baza dinților nu fac decât să cauzeze iritații, să întrețină mirosul neplăcut al gurii și să confere un aspect inestetic danturii.

În situația în care deja s-a format tartrul este destul de dificil de eliminat acasă și astfel se impune un consult de specialitate pentru un detartraj profesional. Dinții vor fi curățați în profunzime și se vor elimina din riscurile dezvoltării unor afecțiuni mai grave.

Parodontoza

Parodontoza evoluează în timp și în stadii incipiente poate fi tratată destul de ușor, prin câteva vizite la medicul stomatolog. Însă, sunt mulți cei care ale să ignore primele semne de parodontoză (inflamarea gingiilor, înroșirea gingiilor, sângerare la periaj, retragerea gingiei de pe dinte, umflături ale gingiei și dureri).

Toate aceste simptome, netratate la timp, pot duce la pierderea dinților și la infecții grave. Parodontoza este o boală destul de întâlnită printre persoanele care nu acordă atenție îngrijirii dentare, au o alimentație bogată în zaharuri, sare băuturi acidulate, nu merg la cel puțin un consult pe an la stomatolog și au vicii precum fumatul sau consumul de alcoolul.

Concluzie

Periajul dinților ar trebui să fie un ritual deja bine înrădăcinat în rutina zilnică, fiind unul dintre cele mai simple moduri de menținere a stării de sănătate. Informații în acest sens există și sunt ușor accesibile, atât în presa scrisă cât și în mediul online. Pe pagina de facebook ZambetSanatos puteți citi despre cele mai noi tehnologii în domeniu, cât și despre cele mai performante produse destinate îngrijirii dentare.

Nu trebuie să neglijăm faptul că, dincolo de faptul că o îngrijire necorepunzătoare a dinților duce la degradarea acestora, în timp, poate favoriza unele boli digestive, infecții bacteriene la nivelul gurii și gâtului, dar și pierderea dinților, așa cum se întâmplă în cazul parodontozei.

Nu uita! Ai nevoie doar de câteva minute pe zi pentru o dantură sănătoasă tot restul vieții.

 

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: unsplash

Comments

comments

Lasă un răspuns