Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cate calorii are vinul?

Cate calorii are vinul?

Daca este baut mereu cu moderatie, adica in medie 100-150 de mililitri pe zi, vinul este o bautura sanatosa si o foarte buna sursa de antioxidanti. Beneficiile vin la pachet cu un numar variabil de calorii, in functie de soiul de vin.

Cate calorii are vinul si ce contine

Vinul contine apa, alcool, zaharuri si o gramada de alte substante specifice, care fac diferenta de culoare, gust si aroma. Vinul, indiferent de categoria sau culoarea sa, contine vitamine, antioxidanti si alte fitochimicale benefice organismului, dar proportiile sunt variabile, tot asa cum variabile sunt si numarul caloriilor, dar si nivelul de antioxidanti.

Cele mai multe dintre soiurile de vin au doar trei-cinci grame de zahar in 100 de mililitri, iar cea mai mare parte a caloriilor vine din alcool. Un gram de alcool pur are sapte calorii, iar cu cat concentratia de alcool din vin este mai mare, cu atat valoarea sa calorica este, si ea, mai mare.

Majoritatea vinurilor au 12 grame de alcool la 100 de mililitri ceea ce inseamna o valoare medie de 80-90 de calorii in suta de mililitri de vin. Vinurile dulci, evident, au mai mult zahar si sar de aceasta valoare. Un vin dulce are circa 10 grame de zahar in 100 de mililitri ceea ce adauga circa 10-15 calorii.
 

  • Muscat (vin dulce) are 17 grame de alcool in 100 mililitri si 149,8 cal.
  • Vinurile albe se invart pe la 100 de calorii in 100 de mililitri.
  • Vinurile rosii au circa 86-90 de calorii, in 100 mililitria.
  • Vinurile rose au tot 80-85 de calorii in 100 de mililitri.
  • Sampania 80 de calorii, in 100 de mililitri.

Vinul este o sursa pretioasa de antioxidantii. Acestia se gasesc in toate vinurile, indiferent de soi, culoare sau vechime, dar cantitatea lor variaza, depinzand de anul si regiunea in care vinul a fost produs. In toate vinurile se gaseste potasiul, care ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism, si alcool, care creste valoarea asa numitului colesterol bun, doar daca este baut cu moderatie.

Consumat in cantitati mici alcoolul reduce riscul de coagulare a sangelui si scade presiunea arteriala.

Afla toate secretele de pe eticheta scticlei de vin, ca un expert!
 

Comments

comments

Lasă un răspuns