Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cauzele vanatailor

Cauzele vanatailor

 

Te-ai intrebat care sunt cauzele vanatailor? Afla ca acestea sunt considerate cele mai comune leziuni ale pielii. Cauzele vanatailor sunt de natura mecanica sau, uneori, pot avea cauze organice si sunt semnul unor afectiuni. De culoare verde, albastra, galben sau rosie vanatatile, in toate cazurile vanatailor sunt o hemoragiile subcutanate de mai mica sau mai mare amploare.

Afla cauzele vanatailor si cate ceva despre aceste cele mai comune leziuni ale pielii

Exista trei tipuri de vanatai. Unele sunt la nivelul pielii (subcutanate), altele sunt profunde in muschi, iar altele intereseaza oasele

Persoanele brunete fac mai rar vanatai in timp ce persoanele roscate sunt cele mai expuse. La femei, vanatatile apar mai usor decat la barbati, deasemeni persoanele peste 50 ani fac mai usor vanatai decat cele mai tinere. Barbatii fac mai greu vanatai pentru ca au strat de colagen mai gros decat femeile.

Desi se crede ca riscul aparitiei vanatailor este legat de problemele de coagulare ale sangelui, medical vorbind nu exista nici o legatura. La persoanele care fac usor vanatai este vorba despre o mutatie genetica.

Persoanele in varsta fac mai usor vanatai pentru ca pe masura ce imbatranim, pielea devine mai subtire si vasele de sange sunt mai predispus la rupere. Exista o serie de vanatai care apar post-mortem, ca urmare a ruperii vaselor de sange. Acestea pot lasa impresia unor violente care in realitate nu au avut loc.

Consumul exagerat de alcool favorizeaza aparitia vanatailor. Prezenta vanatailor spontane indica un deficit de vitamina A.

Culoarea pe care o au vanataile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La inceput, vanataia are o culoare rosiatica, ulterior capata o culoare albastru-violet care devine treptat verde-galben inainte ca pielea sa recapete culoarea normala. Evolutia culorii este general valabila si este un indicator pentru stabilirea momentului in care a fost produsa vanataia.

Vanataile osoase nu sunt vizibile la suprafata pielii, dar au aceeasi evolutie ca si cele cutanate. Deseori acestea se simt la palpare, la fel ca si in cazul vanatailor profunde, musculare.

Vanataile pot fi produse nu doar prin lovire si tasare, ci si prin aspiratie. Acestea se vindeca mai repede decat cele produse de lovire.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns