Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce beneficii iti aduce telina

Ce beneficii iti aduce telina

Din cele mai vechi timpuri țelina a fost considerată un aliment medicament, iar utilizările ei sunt mult mai vaste decât cele care i-au adus numele de Viagra săracului.

Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și acizi organici, țelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei și revitalizant general în perioadele de stres. Salatele crude și sucurile de țelină sunt un mijloc ideal pentru păstrarea unui bun confort psihic.

În trecut țelina era considerată o plantă sfântă, fiind apreciată de romani pentru însușirile medicale deosebite, iar de chinezi pentru calitatea de a menține agerimea și tinerețea spiritului. Romanii preparau o băutură alcoolică din rădăcina și semințele de țelină, pentru a-și mări capacitatea de efort și fertilitatea.

Componentele chimice din rădăcini și frunze sunt foarte variate, ceea ce explică atât valoarea alimentară, cât și terapeutică. Pe lângă un conținut mediu de apă (83%), se găsesc în rădăcini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogăție de săruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, etc), vitamine (A, B1, B2, B6, C), precum și un ulei eteric (bogat în apiol, bergapten și anhidridă sedanoică), care imprimă mirosul și gustul caracteristic. Uleiul eteric din semințe reprezintă 2%.

Țelina reprezintă o legumă indicată nu numai în alimentația zilnică, pentru întărirea sistemului imunitar, dar și în perioadele de convalescență, în anemii sau în stările acute de surmenaj.

Efectele beneficie pe care le are țelina sunt multiple, iar consumul constant, mai ales sub formă de salate este una dintre cele mai bune soluții pentru menținerea sănătății. Țelina contribuie natural la scăderea tensiunii arteriale și a valorilor colesterolul, previne și ajută în tratarea diabetului. Are efecte evidente în reumatismul infecțios, artroze, lumbago și gută, cu rol în eliminarea substanțelor toxice, precum și efecte antiinflamatoare, depurative și ușor calmante în durerile articulare. Este un bun remediu contra afecțiunilor bronșice și pulmonare și un diuretic natural.

Preparatele din țelină sunt remedii excelente în profilaxia bolilor de piele, cu mare eficiență în vindecarea de ulcerații, plăgi tegumentare, degerături, contuzii, vânătăi, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis și acnee juvenilă.

Remarcabil este faptul că studii de laborator au arătat că există nu mai puțin de opt substanțe cu efecte citostatice naturale în rădăcina țelinei.

Sucul de țelină ajută la eliminarea calculilor renali. Previne litiaza biliară. Asigură echilibrul hormonal la femei, combate constipația, și nu în ultimul rând este un afrodisiac natural și poate fi folosit cu succes în curele de slăbire.

Esențial de știut este că substanțele cu proprietăți vindecătoare se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care în mod greșit o aruncăm, nefiind consumată. Ea conține cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția contra radicalilor liberi, în întărirea imunității și a rezistenței noastre la factorii de mediu agresivi. Sub coaja cea bogată în vitamine, se află calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier, adică mai toate mineralele cu rol în menținerea sănătății sistemului nervos și a celui endocrin.

Pentru a fi eficientă în terapie, țelina trebuie consumată cu tot cu coajă și în stare crudă.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns