Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce caracteristici trebuie să prezinte boabele de cafea de calitate superioară

Ce caracteristici trebuie să prezinte boabele de cafea de calitate superioară

Cafeaua reprezintă o licoare magică fără de care multe persoane nu pot rezista întreaga zi. Această băutură aromată ne încântă diminețile, ne relaxează și reprezintă un element specific socializării. Cafeaua este nelipsită din viața multora dintre noi, fiind elixirul de care avem nevoie pentru a răzbate în fiecare zi.

Consumul de cafea nu reprezintă o practică modernă, întrucât există menționări despre aceasta încă din secolul al IX-lea. În plus, unii specialiști consideră faptul că legendele arabe despre această băutură cu efecte stimulatoare asupra organismului, au existat cu mult timp înainte. Dacă și ție îți place cafeaua și vrei să te bucuri de aroma sa intensă, este important să o alegi pe cea mai bună. Multe persoane consideră că boabele de cafea reprezintă varianta cea mai bună pentru obținerea unei băuturi energizante cu aromă intensă.

Iată mai jos câteva detalii interesante despre boabele de cafea, care te-ar putea convinge să le încerci!

De ce să alegi cafea boabe

Cafeaua reprezintă băutura ideală pentru momentele noastre de relaxare. Aroma acesteia influențează considerabil întreaga experiență. Chiar dacă este mult mai comod să cumperi cafea gata măcinată, gustul ei nu se compara cu licoarea făcută din boabele proaspăt măcinate.

Din acest motiv, se spune că secretul unei băuturi grozave constă în prepararea cafelei imediat după ce ai măcinat boabele. Celulele din boabele prăjite conțin aproximativ 1000 de arome. O dată măcinate, parfumurile volatile sunt eliberate imediat și reacționează cu oxigenul din aer, având astfel loc procesul de oxidare. După 15 minute, cafeaua măcinată pierde aproximativ 60% din aroma sa.

Așadar, pentru a beneficia de aroma intensă a fiecărei cafele preparate, utilizează cafea proaspăt măcinată din boabe de cea mai bună calitate, imediat după obținerea acesteia.

Cum recunoști o cafea boabe de calitate

Pentru a te asigura că achiziționezi cea mai bună cafea boabe, este bine să ții cont de câteva criterii importante. În primul rând, un factor de influență majoră este reprezentat de specia boabelor alese: Arabica și Robusta. Fiecare dintre aceste tipuri de boabe este recoltat diferit și are un gust distinct.

Cafeaua Arabica este o specie cultivată la altitudini mari. În ceea ce privește gustul acesteia, se poate spune că acesta este unul ușor acid. Despre Arabica se spune că are o aromă aparte, fiind o cafea de calitate superioară. De asemenea, prețul ei este unul ridicat, justificat de faptul că aceasta este recoltată în condiții neprielnice.

Cafeaua Robusta crește la altitudini mai mici, are un gust puternic și amar. Costurile de creștere și de recoltare a boabelor de acest tip sunt scăzute. Întrucât este o infuzie destul de amăruie, puțini sunt cei care apreciază acest tip de cafea.

Originea boabelor de cafea

Originea boabelor de cafea reprezintă un alt factor pe care este bine să îl iei în considerare, acestea fiind influențate de regiunile de cultivare: I, II și III.

Prima regiune corespunde cu America de Sud, iar recoltele provin în acest caz din Brazilia (cel mai mare producător de cafea), Caraibe, Columbia, Costa Rica, Panama, Mexic, Peru. Boabele cultivate aici au o aromă fină, ușor dulceagă și sunt caracterizate de un nivel de aciditate crescut.

Regiunea II include Africa, Orientul mijlociu – Arabia. Boabele de cafea cultivate în aceste zone au o aromă foarte complexă. Acest tip de cafea se potrivește cu produsele dulci precum ciocolata, care au capacitatea de a estompa aroma sa bogată.

Regiunea III cuprinde zona Asiei, Indonezia și Insulele din Pacific. Boabele de cafea care provin din aceste părți ale lumii sunt caracterizate de un nivel de aciditate scăzut, cu o aromă puternică.

Gradul de prăjire a boabelor de cafea

Gradul de prăjire a boabelor de cafea reprezintă un alt aspect important, de care este bine să ții cont atunci când vrei să alegi cele mai bune boabe de cafea.

Cafeaua verde conține o cantitate mare de cofeină și are capacitatea de a accelera metabolismul. De asemenea, aceasta conține 50% acid clorogenic, un antioxidant puternic care arde grăsimile. Chiar dacă gustul său este destul de amar, multe persoane preferă acest tip de cafea întrucât reglează nivelul glicemiei din sânge și impulsionează arderea rapidă a grăsimilor.

Cafeaua prăjită este extrem de populară în diverse regiuni ale lumii, inclusiv Europa. Cu cât cafeaua este mai prăjită, cu atât conținutul său de cofeină și acid clorogenic este mai mic. Acest lucru se datorează faptului că toate aceste substanțe se pierd prin ardere. În funcție de regiunea lor de proveniență, boabele sunt prăjite mai mult sau mai puțin.

Concentrația de cofeină a boabelor

Concentrația de cofeină reprezintă un alt criteriu important de selecție a boabelor de cafea de calitate superioară. De exemplu, boabele foarte prăjite au o concentrație mult mai mică de cofeină decât cele verzi.

Dacă vrei ca nivelul tău de energie să fie sporit, optează pentru boabele prăjite mai puțin, care conțin mai multă cofeină. Însă, în cazul în care preferi Espresso-ul, este bine să alegi boabele prăjite la un nivel mediu, pentru că acestea includ o concentrație moderată de cofeină.

Uneori poate fi destul de greu să decizi ce boabe de cafea este mai bine să achiziționezi, dat fiind faptul că există numeroase branduri, din țări diferite. Tocmai de aceea, pentru a face alegerea potrivită, este bine să ții cont de locul de origine al boabelor, de tipul lor și de gradul de prăjire a a acestora. Toate aceste aspecte te vor ajuta să găsești sortimentul ideal de cafea boabe.

 

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

2 thoughts on “Ce caracteristici trebuie să prezinte boabele de cafea de calitate superioară

  1. Se spune că, cafeaua îmbunătăţeşte scrisul de mână. Un studiu făcut de un grup de medici din Germania, a demonstrat că abilităţile de a scrie de mână pot fi mult îmbunătăţite consumând cofeină. Voluntarii participanţi la studiu au scris mai repede, mai fluent şi mai frumos decât înainte. Nu degeaba Balzac bea zeci de cafele pe zi, când îşi scria romanele! 🙂

Lasă un răspuns