Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce este diverticuloza și cum poate fi prevenită

Ce este diverticuloza și cum poate fi prevenită

Deși reprezintă o patologie benignă a colonului, diverticuloza poate genera grave complicații atunci când nu este diagnosticată la timp. Pentru a afla mai multe detalii despre această afecțiune am stat de vorbă cu medicul chirurg Vasile Florescu, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București. Preocupat în permanență de creșterea calității actului medical, tânărul doctor a efectuat mai multe cursuri de specializare în domeniul chirurgiei generale, cursuri de chirurgie laparoscopică, obținând competențe în chirurgia oncologică și o a doua specializare în urologie.

Ce este diverticuloza colonică?

– Diverticulii colonici apar ca niște pungi în afara peretelui intestinal reprezentând hernierea tuturor straturilor intestinului – diverticuli adevărați (rari) sau doar a mucoasei și submucoasei – diverticuli falși (cei mai frecvenți), datorită presiunii crescute din interiorul lumenului colonic. Diverticuloza reprezintă o patologie benignă a colonului, care apare în general la persoanele în vârstă, care nu respectă un regim alimentar sănătos.

Cum se manifestă boala?

– Simptomatologia clinică se manifestă prin dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, flatulență, balonare și o stare generală alterată, fără o cauză anume. Complicațiile bolii diverticulare sunt inflamația (diverticulita) și sângerarea. De obicei diverticulii sunt localizați mai frecvent la nivelul colonului stâng, datorită lumenului mai mic.

Care pot fi cauzele?

– Diverticuloza se consideră a fi o patologie a țărilor dezvoltate, acolo unde oamenii consumă alimente îndelung procesate și rafinate. S-a constatat că la pacienții care consumă puține fibre vegetale, puține lichide și au un consum ridicat de carne, frecvența bolii diverticulare este mai mare. Această patologie se întâlnește cu precădere la pacienții vârstnici, dar poate fi întâlnită și la pacienții tineri, de obicei obezi și cu activitate fizică redusă.

Cum poate fi depistată afecțiunea?

– Diagnosticul de elecție al bolii diverticulare o reprezintă colonoscopia, un procedeu efectuat de medicul gastroenterolog. Această investigație presupune pregătirea colonului cu o substanță care generează golirea intestinului și introducerea unei camere video în colon pentru vizualizarea pungilor din lumenul intestinului, întreaga procedură fiind efectuată, în mod normal, sub anestezie.

Cum putem preveni?

– Pentru prevenirea apariției complicațiilor bolii trebuie adoptat un regim alimentar bogat în fibre vegetale (fructe și legume proaspete), făină integrală, tărâțe, ingestia unor cantități mari de lichide cu evitarea constipației, reducerea greutății corporale și creșterea activităților fizice la persoanele sedentare.

De ce trebuie discutat despre diverticuloză?

– Deoarece complicațiile acestei boli pot duce la intervenții chirurgicale de mare amploare, cu rezecții intestinale sau chiar colostomii temporare (deversarea materiilor fecale printr-o pungă amplasată pe burtă). Datorită peretelui subțire al diverticulilor, inflamația acestora poate duce la perforație cu formare de abcese localizate sau chiar peritonită generalizată, ce impune intervenția chirurgicală.

Interviu realizat de: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns