Ce inseamna o nutritie echilibrata in perioada postului?

Ce inseamna o nutritie echilibrata in perioada postului?

Postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentatie pe care alegem sa il urmam. Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont este echilibrul nutritional. Indiferent de anotimp, organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi.

Capcane de evitat

Dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara, ne sfatuieste: „Cei mai multi dintre cei care postesc cad in capcana carbohidratilor – fac exces de paine, paste fainoase si cartofi care, desi sunt necesare organismului, trebuie consumate cu moderatie. In plus, pe langa carbohidrati, e important sa includem in alimentatie fructe (preferabil cruda), legume (cele mai sanatoase sunt cele crude sau gatite in aburi) si grasimi. Mai ales in perioada postului trebuie sa suplinim lipsa grasimilor animale cu grasimi vegetale. Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de masline, de rapita) sunt preparate sanatoase, cu aport mare de nutrienti. De asemenea, pentru un aport optim de proteine in perioada postului pot fi consumate leguminoase – fasole, soia, mazare si linte – care pot suplini preparatele pe baza de carne, intrucat au continut echilibrat de aminoacizi”.

Reguli de respectat

Putem sa respectam rigorile postului fara sa ne infometam si fara sa ne periclitam sanatatea. Trebuie sa avem grija ca gustarile dintre mese sa nu lipseasca. „In timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandvisuri cu margarina tartinabila cu Omega 3 si Omega 6. O alta varianta ar fi fructele oleaginoase sau semintele, care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre si grasimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, semintele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar cateva exemple de gustari potrivite perioadei postului. Citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricand in aceasta perioada”, explica Dr. Corina Zugravu. „Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si apa nu au voie sa lipseasca din nutritia zilnica”.

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp