
Postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentatie pe care alegem sa il urmam. Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont este echilibrul nutritional. Indiferent de anotimp, organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi.
Capcane de evitat
Dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara, ne sfatuieste: „Cei mai multi dintre cei care postesc cad in capcana carbohidratilor – fac exces de paine, paste fainoase si cartofi care, desi sunt necesare organismului, trebuie consumate cu moderatie. In plus, pe langa carbohidrati, e important sa includem in alimentatie fructe (preferabil cruda), legume (cele mai sanatoase sunt cele crude sau gatite in aburi) si grasimi. Mai ales in perioada postului trebuie sa suplinim lipsa grasimilor animale cu grasimi vegetale. Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de masline, de rapita) sunt preparate sanatoase, cu aport mare de nutrienti. De asemenea, pentru un aport optim de proteine in perioada postului pot fi consumate leguminoase – fasole, soia, mazare si linte – care pot suplini preparatele pe baza de carne, intrucat au continut echilibrat de aminoacizi”.
Reguli de respectat
Putem sa respectam rigorile postului fara sa ne infometam si fara sa ne periclitam sanatatea. Trebuie sa avem grija ca gustarile dintre mese sa nu lipseasca. „In timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandvisuri cu margarina tartinabila cu Omega 3 si Omega 6. O alta varianta ar fi fructele oleaginoase sau semintele, care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre si grasimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, semintele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar cateva exemple de gustari potrivite perioadei postului. Citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricand in aceasta perioada”, explica Dr. Corina Zugravu. „Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si apa nu au voie sa lipseasca din nutritia zilnica”.