Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce iti poate spune valoarea colesterolului despre sanatatea ta?

Ce iti poate spune valoarea colesterolului despre sanatatea ta?

Credinţa comună este că o valoare ridicată a colesterolului trebuie să determine o reducere a grăsimii saturate în dietă, a cărnii, ouălelor şi în final începerea unui tratament medicamentos. Dar ce ne spune în realitate, o valoare totală ridicată a colesterolului? Aceasta poate indica prezenţa unui dezechilibru metabolic, care trebuie determinat în fiecare caz în parte, dar cu siguranţă nu este un indicator primar pentru sănătatea cardiovasculară sau pentru reducerea consumului de alimente de origine animală!

Colesterolul – esenţial pentru viaţă

Colesterolul este o moleculă organică care se regăseşte în toate celulele corpului, unde este necesară menţinerii integrităţii, stabilităţii şi fluidităţii acesteia. Colesterolul asigură multiple funcţii în organism printre care: producerea de hormoni, sintetizarea vitaminei D, producerea sărurilor biliare, formarea sinapselor  (conexiunile între celulele din creier). Colesterolul din ţesuturi protejează celulele de efectele dăunatoare ale toxinelor şi ale radicalilor liberi.

Ce anume determină valori ridicate ale colesterolului?

Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reacţie la inflamaţiile existente, deci apare în general cu valori crescute atunci când există un dezechilibru. Colesterolul nu este problema, este de fapt soluţia pe care organismul o utilizează în încercarea de a se autovindeca. Deoarece toţi suntem diferiţi la nivel biochimic şi avem cerinţe diferite, aşa şi valoarea ridicată a colesterolului poate indica lucruri diferite la persoane diferite.

Este o realitate faptul că anumite persoane au mai mult colesterol în sânge decat altele, fără să fie bolnave. Apoi aceeaşi persoană poate  să aibă valori diferite ale colesterolului în momente diferite ale zilei sau în anotimpuri diferite sau dupa operaţii chirurgicale, infecţii, sau după un tratament dentar. Colesterolul creşte însă şi atunci când eşti stresat sau intoxicat cu metale grele, chimicale sau patogeni, când ficatul este disfuncţional, când există hipotiroidism sau disfuncţii ale rinichilor.

Un aspect foarte important, desigur, este alimentaţia. Ce anume denatureaza valorile colesterolului? Uleiurile şi grăsimile hidrogenate, uleiurile vegetale rafinate şi toxice (cum este cel de floarea soarelui, porumb, rapiţă, soia, etc.), alimentele modificate genetic, alimentele procesate, zahărul, laptele praf (adăugat şi la varietatea de produse lactate cu grăsimi reduse), alcoolul, tutunul, cât şi carnea şi grăsimea care au fost gătite la temperaturi înalte (cum ar fi grătarul). Toate acestea determină alterarea celulelor din organism, moment în care nivelul de colesterol va creşte, ca răspuns la inflamaţia creată.

Cum menţinem o valoare sănătoasă a colesterolului?

Un aspect important în menţinerea unui nivel optim al colesterolului este urmarea unei alimentaţii nealterate, neprocesate, conform cerinţelor genetice, biochimice şi nutriţionale unice ale fiecărei persoane. Aşa cum o alimentaţie bogată în protiene, grăsimi şi colesterol poate fi benefică pentru anumite metabolisme, aşa şi o alimentaţie mai bogată în carbohidraţi şi mai săracă în grăsimi şi proteine poate fi benefică pentru alte metabolisme. Suntem toţi diferiţi la nivel biochimic aşa cum suntem la nivel de amprente; astfel, atât alimentaţia cât şi programul nostru de vindecare trebuie să fie diferite şi personalizate corespunzător.

Un al doilea aspect se referă la detectarea disfuncţiilor metabolice prin teste specifice de laborator şi corectarea acestora în mod sistematic. Fără a elimina diversele disfuncţii din organism şi a reduce inflamaţia şi toxicitatea – cauzele principale pentru dezechilibrul în nivelul de colesterol, nu se poate obţine o vindecare reală. Orice “remediu” sau “tratament” vor fi complet inutile, atâta timp cât nu se vor rezolva cauzele.

Te aştept cu interes să-ţi exprimi şi tu opinia pe această temă, printr-un comentariu mai jos.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns