Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce mâncăm în sezonul rece? Idei de nota zece!

Ce mâncăm în sezonul rece? Idei de nota zece!

Alimentele sunt medicamente, dacă știi cum să le folosești. Înainte de a trece pe la farmacie pentru a lua antigripale, mergi în piață! Ceea ce mâncăm în sezonul rece poate reduce drumurile la farmacie!

Multe dintre alimente te pot ajuta să te menții într-o formă excelentă în sezonul rece, iar cele mai bune alegeri care vor aduce un plus de sănptate ție și familiei tale sunt: supele cremă din legume, condimentele iuți, infuziile de plante bogate în vitamina C, legumele crude, fructele și produsele lactate fermentate.

Supele și alte feluri calde care se mănâncă cu lingura sunt o alegere foarte bună toamna și iarna. Pe de o parte, furnizează căldură corpului, iar pe de altă parte, facilitează o hidratare imediată. În multe dintre ele ingredientul principal sunt legumele, care, datorită amidonului, sunt o sursă de energie. În plus, unele ingrediente sunt considerate remedii naturale pentru gripă, cum ar fi ceapa și usturoiul.

Condimentele favorizează funcția vasodilatatoare a corpului, în legătură directă cu termoreglarea. Consumul de piper, cuișoare, scorțișoară, curcuma sau șofran contribuie la creșterea temperaturii corporale. Usturoiul favorizează producerea de anticorpi. Condimentele înseamnă un dublu beneficiu pentru sănătate, pentru că sunt potențatori de gust, ceea ce facilitează reducerea consumului de sare.

Infuziile sau ceaiul, ca și condimentele, ajută la menținerea unei temperaturi corporale ridicate. Multe dintre aceste băuturi au componente care favorizează și potențează funcționarea sistemului imunitar precum ceaiul verde, care, datorită înaltului conținut de vitamina C, acționează ca antigripal natural.

Legumele și fructele protejează sistemul imunitar. Deși consumul lor nu garantează evitarea răcelii, creșterea aportului de vitamina C contribuie la o stare de sănătate mai bună. Specialiștii recomandă consumul fructelor și legumelor de sezon.

Produsele lactate asigură menținerea unor niveluri optime de vitamina B și vitamina D. Lipsa vitaminei B poate cauza anemie. Vitamina D reglează nivelurile de calciu din corp. Experții recomandă de asemenea consumul de lapte de migdale, care, datorită conținutului mare de calorii, este o sursă de energie și reglează temperatura.

Pe lista cu alimente ideale în sezonul rece se mai află peștele și ouăle pentru aportul mare de vitamina D, canea de curcan pentru proteine și triptofan care previne depresiile sezoniere, dar și zaharurile naturale din fructele uscate.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns