Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce metoda de contraceptie ti se potriveste?

Ce metoda de contraceptie ti se potriveste?

Exista mai multe tipuri, in functie de tipul si cantitatea de preparate hormonale pe care le contin. Astfel:

· Pilulele estroprogesteronice (asa-numitele „pilule trisecventiale”).

Contin ambele tipuri de hormoni, pot avea doze fixe ale acestora sau doze variabile, mimand cantitatile de hormoni secretate de organism in cursul ciclului menstrual.

· Produsele care contin doar preparate progesteronice. Trebuie administrate permanent, fara pauza, tot la aceeasi ora zilnic.

Asigura o contraceptie de 1-3 luni, in functie de preparatul utilizat. De obicei contin doar progesteron si reprezinta o metoda foarte eficienta, sigura si comoda (nu necesita administrare zilnica).

Implantul subcutanat de preparate progesteronicea

Este o alta metoda contraceptiva hormonala de lunga durata, ce asigura eliberarea controlata de doze mici de progestative. Preparatele de acest gen asigura o contraceptie pentru perioade de timp mari (2-3 ani pana la 7 ani), deci mare atentie daca te hotarasti si folosesti aceasta metoda contraceptiva!

Ei, ce te faci daca nu ai luat nici o masura contraceptiva? Pentru a evita totusi o sarcina exista posibilitatea administrarii de preparate hormonale care sa impiedice nidatia (fixarea ovulului fecundat in cavitatea uterina). Tratamentul trebuie initiat cat mai repede posibil si nu mai tarziu de 72 de ore.

Contraceptia prin dispozitive intrauterine

Aceasta metoda consta in introducerea in uter a unui dispozitiv continand ioni de cupru. Necesita obligatoriu consult medical si in general se utilizeaza la femeile care au nascut si nu au leziuni uterine.

Este cea mai sigura metoda dintre cele utilizate in prezent si este activa pe o perioada de aproximativ 5 ani. Are mai multe avantaje: nu influenteaza major functia ovarelor (nu intrerupe ovulatia), avand o actiune locala in uter, are un usor efect antiinflamator local, ingroasa mucusul cervical, nu are contraindicatiile contraceptivelor orale. Fertilitatea se reia in maximum 30 de zile de la extragerea sistemului intrauterin hormonal, iar sarcina care urmeaza nu este expusa la riscuri teratogene. Rar pot aparea chisturi ovariene care se resorb spontan.

Se poate realiza doar la solicitarea ta expresa, daca ai mai multi copii sau daca sarcina iti poate pune in pericol viata, in cazul unor boli grave. Metoda propriu-zisa consta intr-o interventie chirurgicala prin care sunt ligaturate trompele uterine. Cele doua trompe uterine asigura in mod normal ajungerea ovulului de la nivelul ovarului in uter, unde se fixeaza de peretele uterin.

Prin ligaturarea lor („legarea” cu ata chirurgicala a fiecarei trompe uterine) traiectul este intrerupt si ovulele nu mai ajung in uter. Este o metoda mai mult decat sigura, dar si definitiva. Asa ca, daca te hotarasti pentru asa ceva, trebuie sa stii sigur ca nu mai vrei sa ai niciodata copii.

Exista multe metode contraceptive, sigure si eficiente, dar cum sa stii care ti se potriveste cel mai bine?

Metodele contraceptive au o istorie ce dateaza de cel putin cateva milenii. De la contraceptia bazata pe plante pana la implanturile subcutanate hormonale pana la sistemele intrauterine care elibereaza hormoni direct in cavitatea uterina, drumul este destul de lung.

Metode naturale de contraceptie

Sunt cele mai folosite, dar si cele cu rata cea mai crescuta de sarcini neplanificate. Se bazeaza pe evitarea relatiilor sexuale in cursul perioadei fertile, numai ca identificarea acesteia este de cele mai multe ori dificil de realizat cu exactitate, mai ales daca ai un ciclu neregulat.

Metode contraceptive de bariera

In ce constau acestea? In metodele fizice – prezervativul (condomul) sau diafragmul cervical – si metodele chimice – geluri spermicide, bureti cu spermicide etc. Sunt cel mai usor de folosit si cu cele mai putine efecte secundare, dar nu sunt si foarte eficiente. Cel mai important aspect este ca te protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala. Dezavantajele sunt date de numarul de sarcini nedorite destul de mare si de inconvenientele practice legate de utilizarea acestei metode.

Contraceptia hormonala

Preparatele hormonale cu rol contraceptiv pot fi administrate fie oral, fie sub forma de injectii cu efect prelungit, fie sub forma unor implanturi subcutanate.

Contraceptivele orale

Pot contine ambii hormoni sexuali feminini, estrogen si progesteron sau numai progesteron. Estrogenii si progesteronul sunt secretati in principal de catre ovare. Atunci cand iei pilule contraceptive, estrogenii din acestea inhiba ovulatia, iar progesteronul actioneaza in primul rand asupra endometrului (mucoasei uterine) si mucusului cervical. Astfel spermatozoizii ajung foarte greu la ovul, iar un eventual ovul fecundat nu se poate "cuibari" in uter.

Combinarea celor doua tipuri de hormoni permite scaderea dozelor si, deci, a eventualelor efecte secundare. Acestea si complicatiile legate de pilulele contraceptive apar in mod special la femeile care le administreaza fara un sfat competent, din partea medicului.

Comments

comments

Lasă un răspuns