Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce sa nu faci inainte de analizele medicale

Ce sa nu faci inainte de analizele medicale

Poate nu te-ai gândit până acum, dar un pahar cu alcool băut cu o seară înainte de a merge la analize, o porţie generoasă de slăninuţă afumată ori o felie de tort sunt câteva greşeli pe care nu ar trebui să le mai faci înainte de a merge să-ţi faci analize.

Erori comune înainte de analizele de sânge

Nu mânca cu 12-14 ore înainte de a merge la analizele de sânge va influenţa valorile colesterolului şi glicemiei. Dacă consumaţi produse care conţin zahăr sau alcool (poate fi vorba şi despre o banală tinctură de plante), riscaţi ca rezultatul analizelor să fie greşit. 

Unele medicamente cum ar fi anticoncepţionalele, antidepresivele, cele pentru reglarea  presiunii arteriale, diureticele pot influenţa de asemenea rezultatul real al analizelor de sânge. 

Dacă eşti într-o perioadă dificilă, stresantă, agitaţia modifică valorile reale ale analizelor. În aceste cazuri, valorile colesterolului bun (HDL) vor înregistra un nivel mai scăzut, în schimb valorile trigliceridelor cresc semnificativ.   

Guma de mestecat, inclusiv cea fără zahăr, fumatul, gimnastica, dar şi luarea vitaminelor şi mineralelor cu 12-14 ore înainte de dimineaţa analizelor influenţează valorile acestora.

Ce să nu faci înainte în testul Papanicolau

Testul Papanicolau este cea mai importantă metodă de a depista cancerul de col uterin într-o fază incipientă, atunci când problema medicală poate fi tratată cu succes. Pentru a nu influenţa rezultatul testului, respectă câteva reguli:

Nu întreţine raporturi intime înainte cu 24 de ore înainte de control.

Nu face spălături vaginale, nu folosi tampoane intravaginale sau ovule cu medicamente.

Este bine să ştii

Înainte de un examen faringian, nu te spăla pe dinţi, nu consuma lichide sau alimente.

Proba de urină recolteaz-o după o igienă atentă a zonei genitale externe şi numai într-un recipient steril luat de la medicul de familie sau cumpărat din farmacie. Pentru proba de coprocultură, foloseşte de asemenea recipiente procurate de la farmacie, recipiente pe care trebuie să le păstrezi la rece până şi după recoltare.

În ziua când mergi la o ecografie abdominală, nu consuma alimente cu 3-4 ore înainte de examenul medical, iar cu o zi înainte evită alimentele car efermentează şi băuturile carbogazoase.

Nu uita!

Dacă ai trecut de 40 de ani, programează-te pentru o mamografie. Cea mai bună perioadă pentru a efectua această analiză este a 14-a zi de la prima zi a menstruaţiei. În această perioadă sânii sunt denetionaţi şi mai puţin dureroşi.

 

Comments

comments

One thought on “Ce sa nu faci inainte de analizele medicale

Lasă un răspuns