Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce se întâmplă dacă nu îndepărtezi lentilele de contact noaptea

Ce se întâmplă dacă nu îndepărtezi lentilele de contact noaptea

lentile de contact

O serie întreagă de lentile de contact, cum ar fi PureVision 2HD, sunt destinate purtării pe o perioadă extinsă, de până la 30 de zile, fără a periclita în vreun fel sănătatea ochilor şi a funcţiei vizuale în ansamblul său.

De regulă, din comoditate sau poate pur şi simplu pentru faptul că sunt prea istoviţi după o zi grea de muncă, mulţi pacienţi diagnosticaţi cu diferite forme ale afecţiunilor oculare aleg să adoarmă fără a îndepărta lentilele de contact de la ochi. Însă specialiştii ne atrag atenţia asupra pericolului care îi paşte în condiţiile în care optează pentru această metodă nesănătoasă de întrebuinţare a lentilelor de contact.

Cu toate aceştia, pentru pacienţii care folosesc în mod responsabil lentilele de contact, nu mai este niciun secret că recomandarea producătorilor de lentile de contact, cât şi a specialiştilor oftalmologi vizează îndepărtarea acestora de fiecare dată când se pregătesc să meargă la culcare.

Mai mult decât atât, un studiu realizat recent de către oamenii de ştiinţă australieni a scos la iveală un fapt deosebit de îngrijorător. În contextul trezirii bruşte, riscul unei posibile inflamaţii corneene creşte cu până la 6.5 ori în cazul persoanelor care poartă lentile de contact în timpul somnului! Aşadar, credem că ai suficiente argumente pentru a conştientiza riscul neutilizării corespunzătoare a lentilelor de contact potrivit instrucţiunilor stipulate de către producători.

Ce se întâmplă atunci când adormi cu lentilele de contact?

Chiar şi în cazul lentilelor de înaltă calitate, cum este cazul tipurilor de lentile de contact Bausch&Lomb, pericolul inflamaţiilor sau iritaţiilor domneşte la tot pasul în condiţiile utilizării lor necorespunzătoare. Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla, să zicem prin absurd, dacă ai adormi, chiar şi involuntar, cu lentilele de contact neîndepărtate?

Oamenii de ştiinţă au scos la iveală încă un fapt îngrijorător, şi anume că, la intervievarea unui număr de 1618 de purtători de lentile de contact aflaţi la vârsta adolescenţei, 85% dintre aceştia au cel puţin un obicei riscant.

În altă ordine de idei, 44% dintre ei fac un control oftalmologic la o perioadă mai mare de un an, în timp ce 30% dintre subiect aleg să adoarmă cu lentilele de contact, deşi acest obicei prost sporeşte de până la 6 ori riscul contractării unei posibile infecţii. Să nu mai vorbim nici de faptul că 27% dintre pacienţi poarta lentile de contact în timp ce înoată, lucru extrem de dăunător dat fiind faptul că acestea dezvolta o sensibilitate suplimentară la bacteria şi germeni mai ales în timpul practicării acestui sport.

Dacă aţipesc cu lentilele de contact…

Foarte mulţi pacienţi cu probleme de vedere au o mare curiozitate şi anume ce se poate întâmpla dacă se întâmplă, prin absurd, să aţipească cu lentilele de contact. Ei bine, răspunsul la această întrebare depinde, în mod categoric, de timpul cât dormi. De exemplu, să presupunem că aţipeşti în drum spre casă, în autobuz, timp de 15-30 de minute! În aceste condiţii, poţi sta liniştit, că nu rişti să păţeşti absolut nimic. Probabilitatea cea mai mare ar consta în apariţia vederii înceţoşate şi a uscăciunii ochilor, ce-i drept, pentru o perioadă destul de scurtă de timp!

Situaţia însă se schimbă dacă adormi cu lentilele de contact la loc pe timp de noapte. Şi aici, lucrurile ar deveni mai mult sau mai puţin problematice în funcţie de sortimentul de lentile alese şi de proprietăţile acestora.

Lentilele noi, moderne, fabricate din silicon-hidrogel, permit trecerea unei cantităţi de până la 5 ori mai mare a oxigenului către cornee, astfel că ochii tăi nu vor suferi prea mult din pricina temutei inflamaţii. Lucrurile se schimbă în cazul în care porţi lentile fabricate din hidrogel, care prezintă o structură rigidă. Cele 8 ore de somn se pot avea urme adânci asupra ochilor, iritaţiile şi uscăciunea predominând. Mai rău, există un risc foarte mare de deteriorare a corneei, cu impact chiar fatal asupra sănătăţii oculare.

Totuşi, lentilele de contact cu un grad extins de purtare, cum ar fi PureVision 2HD, prezinta numeroase avantaje, cum ar fi reducerea efectului de „hallo” pe durata şofatului sau a luminii stopurilor. În plus, ele asigura un grad mare ar permeabilităţii oxigenului, iar imaginea rămâne în detaliu vizibilă şi în contrast. Cu ajutorul tehnologiei patentate Aer Gel, lentilele de contact PureVision 2HD, care fac parte din familia de lentile Bausch&Lomb, ele au o suprafaţă uniformă de vizibilitate maximă şi împiedica depunerile de murdărie pe suprafaţa lor.

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Surse foto: Pixabay, Optilen

Comments

comments

Lasă un răspuns