Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce sport ti se potriveste in functie de temperament

Ce sport ti se potriveste in functie de temperament

Oricum ar sta lucrurile, miscarea in general e foarte importanta pentru organism.

Coleric

Persoanele colerice sunt inflacarate, pasionale, iar uneori, nu au simtul masurii. Nerabdatoare si permanent in cautarea noului, ele devin agitate si isi schimba brusc dispozitia atunci cand ceva nu le satisface asteptarile.

Ce sport i se potriveste?

Pentru aceste persoane, sunt potrivite sporturile mobile, care presupun mai multa miscare si mai putin efort fizic. Ele se simt foarte bine ori de cate ori au ocazia sa practice sportul respectiv in aer liber: tenis de camp, dans, patinaj, mers pe jos si drumetii cu dificultate redusa.

Acest tip de antrenament le potoleste excesul de energie interioara, avand un puternic efect calmant asupra mintii si spiritului. Persoanele colerice rezista cu greu in sala de gimnastica, cu atat mai mult in situatia in care trebuie sa respecte reguli stricte de antrenament.

Sangvinic

Persoane vesele, sociabile si echilibrate, au harul de a inveseli rapid atmodfera, iar compania lor este foarte cautata. Trec mai usor peste problemele vietii. Aceste calitati pozitive ii determina uneori sa se supraaprecieze.

Ce sport i se potriveste?

In cazul acestor persoane, sunt indicate sporturile in echipa, in cadrul carora trebuie sa comunice mult cu partenerii. Cele provocatoare, care necesita mult curaj si control sunt, de asemenea potrivite: alpinismul, escalada sau catararea pe stanci, scufundarile si schiatul.

Acest tip de sport le mentine viu sentimentul de satisfactie interioara, care le este specific, si ii ajuta sa-si regaseasca echilibrul atunci cand au zile mai proaste. Fiindca monotonia ii lasa indiferenti, niciodata nu vor aprecia prea mult sporturi precum: joggingul, baletul, gimnastica aerobica.

Flegmatic

Persoanele flegmatice sunt calme si rabdatoare, capabile sa duca un lucru la bun sfarsit fara prea mari eforturi. Nu sunt fani ai trancanelii si gasesc ca este mai util sa taca si sa faca. Prefera linistea in locul agitatiei.

Ce sport i se potriveste?

In general, aceste persoane fac performanta in sporturile statice, care necesita multa rabdare, perseverenta si stapanire de sine. Cele mai benefice pentru ele sunt: sahul, biliardul, pescuitul si tirul sportiv, fitnessul sau bodybuildingul.

Fitnessul li se potriveste ca manusa si de multe ori il cauta aproape instinctual, iar stimularea specifica sporturilor mintii este exact ceea ce au nevoie aceste persoane pentru a fi scoase din rutina, apoi mentinute in priza. In situatia in care flegmaticul practica un tip de sport mai putin potrivit, el poate dveni irascibil, morocanos sau accepta cu greu nevoia fiziologica de miscare.

Melancolic

Datorita hipersensibilitatii innascute, persoanele melancolice reactioneaza exagerat la tot ce se intampla in jurul lor. Sensibile atat in fata criticilor, cat si a complimentelor, pentru a avea o viata armonioasa, trebuie sa stea departe de lucrurile care le fac rau si sa le tina aproape pe cele benefice pentru ele.

Ce sport i se potriveste?

Sportul potrivit pentru aceste persoane este cel cu un consum redus de energie, dar practicat cu regularitate, cum ar fi mersul pe jos. O alegere excelenta este msicarea care cere formarea unei echipe in doi, cum sunt dansul de societate si patinajul sau sporturile alaturi de fiintele necuvantatoare, precum calaritul si dresajul canin, fiindca acestea nu-i dezamagesc niciodata.

Aceste tipuri de sport intaresc organismul si sistemul nervos al melancolicilor, care in timp vor capata mai multa incredere in fortele proprii. Fragilitatea constitutionala a persoanelor melancolice suporta cu greu eforturi peste puterile lor (sporturile de forta sau competitie, care solicita intens masa musculara si sistemul nervos).

Comments

comments

Lasă un răspuns