Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce trebuie să știi despre uleiul de măsline

Ce trebuie să știi despre uleiul de măsline

Uleiul de măsline este lăudat în permanență, având numeroase beneficii asupra sănătății. Sunt însă anumite informații despre uleiul de măsline (cantitatea de consum indicată, modalitatea de producere a acestuia și altele) pe care trebuie să le cunoști pentru a beneficia cu adevărat de toate beneficiile majore pe care le aduce uleiul de măsline

Uleiul de măsline este cu adevărat bun pentru sănătate, având proprietăți medicinale dovedite științific. Este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, care previn creșterea colesterolului rău și îl cresc pe cel bun. În mod surprinzător, aceștia sunt foarte asemenatori cu cei din compoziția laptelui matern.

Doză zilnică recomandată de ulei de măsline este de 25 ml, ceea ce înseamnă în jur de 3-4 linguri pe zi, asta pentru a reduce riscul apariției bolilor de inimă. Spaniolii și italienii se află în fruntea clasamentului, consumând mai mult de 10 litri de ulei de persoană în fiecare an. Totuși, cei care au bătut orice record sunt fără îndoială grecii, care consumă mai bine de 20 de litri anual, pe cap de locuitor. Asta înseamnă cam 2 pahare de ulei săptămânal. Există circa 16 varietăți de măsline fiecare cu particularitățile sale. Uleiurile de măsline au diverse arome și gusturi, în funcție de zonă în care au crescut acestea. Astfel, ele pot fi mai intense sau mai slabe din punct de vedere al aromei, mai amare sau mai dulci.

Uleiul de măsline este foarte bun mai ales pentru preparatele care se consumă reci, precum salate, sandvișuri, sosuri. Poate fi adăugat și în deserturi. Contrar credinței populare, uleiul extravirgin de măsline este rezistent la prăjit, păstrându-și compoziția, astfel încât este chiar de preferat altor tipuri de ulei.

Consumat zilnic, pe o perioadă de șase săptămâni, uleiul de măsline ajută la scăderea riscului de infarct. În cadrul unor teste efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow s-a observat că un consum regulat de ulei de măsline a îmbunătățit semnificativ semnalele chimice din corp asociate cu boală coronariană.  Efectele benefice se văd după ce se consumă zilnic patru lingurițe de ulei de măsline, timp de șase săptămâni, spun specialiștii.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns