Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Ceai verde, negru, alb sau rosu?

Ceai verde, negru, alb sau rosu?

 

Ceaiul alb, cel verde si cel negru provin din aceeasi planta, Camellia sinensis pe numele ei. Rezultatul diferit consta in stadiul la care sunt culese frunzele si mugurii si in metoda de procesare ulterioara.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2193.pngCeaiul verde

Cunoscut si laudat mai ales datorita continutului mare de antioxidanti, ceaiul verde este supus unei procesari minimale. Contine substante inzecit mai eficiente decat vitamina C. Nu este insa indicat persoanelor care sufera de insomnii sau stari de nervozitate, din cauza cafeinei din compozitie.

BENEFICII:

  • regleaza nivelul colesterolului din sange si scade riscul formarii cheagurilor;
  • datorita combinatiei de cafeina si antioxidanti din continutul sau, are efect de stimulare a metabolismului;
  • este de ajutor pielii, pastrand tenul curat si luminos.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2192.pngCeaiul alb

Desi toata lumea e innebunita dupa ceaiul verde, ceaiul alb este mai bogat in antioxidanti decat cel verde sau negru, datorita faptului ca este foarte putin procesat, pastrandu-si astfel proprietatile naturale nealterate. Pentru obtinerea lui se folosesc doar frunzele cele mai tinere de Camellia sinensis, care au aspectul unor boboci acoperiti cu puf albicios – de aici vine si denumirea. Ceaiul alb era preferat de inalta clasa a societatii chineze inca din vremuri demult apuse. Cu siguranta gustul lui fin o sa te cucereasca si pe tine.

BENEFICII:

Ceaiul alb este foarte putin procesat, iar cel negru e prelucrat la maxim.
  • este de cinci ori mai eficient impotriva cancerului decat fratele sau laudat, ceaiul verde;
  • previne infectiile cu stafilococ si streptococ;
  • tine la distanta bacteriile din cavitatea bucala, protejand dintii si gingia.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/11-142.pngCeaiul negru

Trece printr-un proces de fermentatie in timpul fabricarii, fiind cel mai procesat dintre aceste ceaiuri. Dar asta nu-l impiedica sa fie eficient in prevenirea multor boli. Este un foarte bun energizant si poate inlocui cu succes cafeaua.

BENEFICII:

  • imbunatateste circulatia sangvina si ajuta la dilatarea vaselor de sange, fiind de mare folos persoanelor cu afectiuni coronariene – conditia este sa consumi patru cesti pe zi timp de cel putin o luna;
  • se pare ca femeile care consuma doua sau mai multe cesti de ceai negru zilnic au un risc injumatatit de a dezvolta cancer ovarian;
  • compresele cu infuzie de ceai negru revigoreaza pielea, indepartand in timp petele inestetice cauzate de inaintarea in varsta.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2194.pngCeaiul rosu

Chiar daca multe ceaiuri au o nuanta rosiatica, cel care si-a castigat titulatura de „ceai rosu” este cel obtinut din rooibos. Extrem de apreciat in Africa de Sud, are multe proprietati tamaduitoare. De altfel, denumirea africana pentru planta din care se obtine ceaiul este „tufa rosie”.

BENEFICII:

  • nu contine cafeina, asa ca pot sa-l bea fara grija si copiii – in unele zone, este chiar folosit cu succes ca remediu contra colicilor la bebelusi;
  • are proprietati antivirale si antibacteriene;
  • te ajuta sa slabesti;
  • trateaza depresia si stimuleaza vitalitatea;
  • este de ajutor in tranzitul intestinal.



Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus