Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Scorțișoara, anasonul și cuișoarele, cei trei magi din bucătărie

Scorțișoara, anasonul și cuișoarele, cei trei magi din bucătărie

Trei dintre cele mai populare condimente sunt adevarati magi in bucatarie: scorțișoara, anasonul și cuișoarele.

Fie că înnobilează o prăjitură sau niște cârnați ori pur și simplu aduc o aromă aparte unei căni cu ceai sau cu vin fiert, ele sunt nelipsite din casele noastre în această perioadă. În afară de parfumul pe care-l dau preparatelor culinare, aceste trei condimente sunt pline de calități terapeutice.

Scorțișoară

Vine de foarte departe, fiind consumată încă din anul 2000 î.H. în Egipt, unde era considerată un adevărat panaceu. Conform studiilor întreprinse în epoca modernă, scorțișoara este un remediu eficient în cazul în care ai spasme musculare, diaree, senzație de vomă sau dureri în gât. Iar cea mai importantă calitate a sa este de a regla glucoza din sânge. Potrivit unor studii, consumul a minimum 6 grame de scorțișoară pe zi reduce glucoza serică, triglice-ridele, colesterolul rău din sângele persoanelor cu diabet de tip II.

Cuișoare

La fel ca scorțișoara, au bătut drum lung până să ajungă în Occident, venind tocmai din îndepărtata Indonezie. Cât privește proprietățile lor terapeutice, se știe deja despre cuișoare că au un puternic efect antioxidant, antiseptic și antiinflamator. Multe dintre aceste calități sunt date de eugenol, un compus chimic pe care cuișoarele îl conțin din belșug, care le conferă parfumul inconfundabil. Bunăoară, cuișoarele pot fi folosite cu încredere sub formă de infuzie, tinctură sau ulei, pentru calmarea unei dureri dentare, pentru prevenirea gazelor intestinale și stimularea digestiei.

Anason

Aceste semințe aromate erau extrem de apreciate de romani și vechii greci. Uleiul esențial care dă aroma specifică semințelor de anason se numește anetol, un compus chimic foarte valoros, datorită căruia acest condiment poate fi folosit pentru a trata afecțiunile respiratorii. Câteva picături de ulei de anason adăugate în apa cu care se fac inhalații descongestionează căile respiratorii și calmează tusea. Ceaiul de anason este utilizat cu precădere de mamele care alăptează pentru calmarea colicilor pe care le au bebelușii.

Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns