Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cele mai bune remedii pentru tiroida

Cele mai bune remedii pentru tiroida

Pe cât de mică e, pe atât de mari pot fi problemele cauzate de ea. Tiroida este o glandă endocrină cu rol vital în funcționarea optimă a metabolismului. Suficiente motive să ai grijă ca ea să-și îndeplinească rolul la parametri optimi.

Cu o tiroidă disfuncțională, aproape toate organele își încetinesc motorul. În general, problemele tiroidei se grupează în trei categorii: o tiroidă prea activă duce la hipertiroidism, una prea leneșă predispune la hipotiroidism, iar cea mărită poate ascunde prezența unuia sau a mai multor noduli. Din nefericire, multe din simptomele specifice unei dereglări tiroidiene (creștere sau scădere bruscă în greutate, oboseală cronică, depresie, păr și piele deshidratate, constipație sau diaree, dereglări menstruale) sunt diagnosticate eronat, astfel încât, de multe ori, tratamentul nu dă rezultate. Iată câteva remedii naturiste care, deși nu au funcția de a regla sau înlocui hormonii tiroidieni, ajută la atenuarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale a organismului.

Echinacea

Este o plantă foarte cunoscută, folosită pentru întărirea sistemului imunitar și de ajutor în hipertiroidism și tiroidită. Prepară o infuzie din rădăcini și consumă de 2-3 ori pe zi.

Lemn-dulce

Această plantă este importantă în menținerea echilibrului hormonal și are efecte notabile în atenuarea oboselii sau lipsa energiei cauzate de disfuncțiile tiroidiene. În 2011, Institutul de Bioștiințe și Tehnologie din Texas a izolat o serie de derivați sintetici din acidul triterpenoid glycyrrhetinic, un component de bază din lemn-dulce, iar testele au relevat încetinirea ritmului de creștere a celulelor tiroidiene canceroase.

Vinariță

Este o plantă erbacee cu frunze verticilate, cu flori mici, albe și plăcut mirositoare, folosită la parfumarea rufelor sau la aromatizarea unor băuturi. Însă puțini îi cunosc efectele benefice în tratarea problemelor tiroidiene. În 2013, un studiu efectuat pe persoane suferinde de hipertiroidism incipient a demonstrat că vinarița atenuează semnificativ simptomele acestei afecțiuni.

Eleuthero (ginseng siberian)

Considerat o plantă-minune de persoanele care suferă de hipertiroidism și hipotiroidism, ginsengul siberian reglează nivelul hormonilor din organism și conține substanțe care susțin funcționarea optimă a timusului (glandă endocrină situată în partea superioară a toracelui) și a glandelor suprarenale.

Ashwagandha (ginseng indian)

Este o plantă cu proprietăți antioxidante, care produce o cantitate însemnată de hormoni și reglează astfel funcția tiroidei. În afară de refacerea hormonală, ginsengul indian este indicat în episoade de stres cronic, pentru întărirea organismului, dar și în atenuarea afecțiunilor inflamatorii.

Algă marină brună

Pe lângă beneficiile aduse pacienților care suferă de hipotiroidism, alga marină brună este folosită în multe alte afecțiuni. Are un nivel ridicat de iod, cunoscut pentru stimularea tiroidei, dar conține și alte substanțe care normalizează funcția glande și stopează inflamarea în caz de gușă.

Bacopa monnieri

Este folosită cu succes în medicina tradițională indiană de peste 3.000 de ani, iar studii recente au arătat că planta poate crește producția de hormoni tiroidieni cu 41%.

Indiferent de modul cum este utilizată, planta nu are efecte toxice, reacţii adverse sau interacţiuni cu alte medicamente. Ceaiul de bacopa se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată infuzată în 250 ml de apă fierbinte. Se lasă timp de 40 de minute, apoi se beau, de trei ori pe zi, câte 100 ml.

Semințe de in

Conțin acizi grași esențiali polinesaturați, printre care omega 3, eficienți pentru sănătatea tiroidei. Consumul de alimente bogate în acizi grași omega 3, precum semințele de in sau de cânepă, ajută la creșterea producției de hormoni tiroidieni, se arată într-un studiu efectuat de Centrul Medical al Universității din Maryland.

Roiniță

Provine din familia mentei și este o plantă miraculoasă, cu proprietăți benefice în reglarea funcției tiroidiene. Cercetările au arătat că folosirea acestei plante duce la rezultate notabile în normalizarea glande tiroide hiperactive, prin suplinirea deficitului hormonal.

Nuc-negru

Este o sursă bogată în iod, într-o concentrație asemănătoare cu a fructelor de mare. Iodul este esențial în menținerea sănătății generale, în special a glandei tiroide. Lipsa lui din organism are efecte neplăcute: oboseală cronică, depresie, pierderea memoriei și apariția gușii, simptome specifice dereglărilor tiroidei.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/12.06.2014.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns