Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cele mai frecvente greșeli de alimentație

Cele mai frecvente greșeli de alimentație

 

Dieteticienii au realizat un top al celor mai frecvente greşeli de alimentaţie care au un impact major asupra sănătăţii, şi au oferit soluţii, în fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung. Astfel, diete bazate numai pe fructe şi legume sau reducerea numărului de mese principale pe zi la una singură: acestea sunt două exemple de greşeli de alimentaţie fie că urmăreşti scăderea în greutate, fie că vrei doar să te menţi la greutatea ideala, scrie Huffington Post.

Fibrele integrale, deşi foarte importante pentru sănătate, pot cauza câştigul în greutate dacă sunt consumate în cantităţi mari. De exemplu, orezul brun, fasolea, carnea de pui, brânza şi sosul guacamole sunt toate benefice pentru sănătate, dar, mâncate împreună, constituie mult prea multe calorii faţă de doza necesară la o singură masă. Adevărul este, că dacă nu arzi atâtea calorii câte consumi, vei lua în greutate. Chiar şi fructele şi legumele se transformă în grăsime dacă şunt consumate în exces, iar aceasta este una din cele mai întâlnite greşeli de alimentaţie.

Soluţia: Să ştii care ar trebui să fie porţiile zilnice din fiecare clasă de mâncare. Următorul plan este potrivit pentru o femeie cu înălţimea de 1,62 metri şi greutatea de 68 de kilograme care obişnuieşte să meargă pe jos timp de 30 de minute de la două la trei zile pe săptămână: 4 porţii de legume (o porţie înseamnă atătea legume câte încap într-o cană), 4 porţii de fibre integrale (o porţie înseamnă o felie de pâine din făină integrală sau jumătate de cană de orez brun), 4 porţii de proteine slabe (o porţie înseamnă 85 de grame de carne sau jumătate de cană de boabe de fasole), 4 porţii de grăsimi sănătoase (o porţie înseamnă o linguriţă de ulei sau un sfert de avocado). Ce depăşeşte aceste valori se acumulează.

Multe femei ţin diete „vegan” sau fără gluten, nu din motive etice sau de sănătate, ci ca să scape de kilograme. Problema este că, dacă nu înlocuieşti proteinle, grăsimile şi carbohidraţii pierduţi – adică macronutrienţii – aceste diete pot duce la câştigul în greutate, oboseală, iritare şi afecţiuni digestive. Macronutrienţii trebuie să fie consumaţi cu grijă: nici prea puţini, nici prea mulţi.

Soluţia: Completează o masă centrată pe legume cu jumătate de cană de boabe de fasole sau cu două linguri de nuci şi asigură aportul de carbohidraţi sănătoşi prin quinoa sau orez brun.

Oricât de tentant ar fi să „păstrezi” caloriile pentru o cină la restaurant sau pentru weekend, acest lucru îţi poate lua din energie, influenţa starea de spirit şi îţi poate forţa organismu să ardă din muşchi pentru energie, ceea ce încetineşte metabolismul. Aceasta este una din cele mai frecvente greşeli de alimentaţie În plus atunci când consumi o singură masă principală pe zi riscul de a face diabet creşte.

Soluţia: Mănâncă o dată la fiecare trei-cinci ore.

Un regim drastic scăzut în calorii îţi aduce corpul într-o stare de conservare, deci vei arde caloriile mai încet
. De asemenea, poate cauza dureri de cap, toane, oboseală şi, bineînţeles, pierderi doar temporare în greutate.

Soluţia: nici o dietă drastică nu e bună pentru sănătate şi trebuie evitate. o dietă sănătoasă este o dietă lentă, pe parcurul căreia să slabeşti constant dar nu mai mult de unu-două kilograme pe săptămână.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns