Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cele mai mari 5 greșeli de sănătate pe care le comit femeile peste 30 de ani

Cele mai mari 5 greșeli de sănătate pe care le comit femeile peste 30 de ani

greseli de sanatate

Pentru multe femei, trecerea pragului de 30 de ani înseamnă adevărata intrare în viața de adult. Aceasta este vârsta la care cele mai multe dintre ele au o carieră împlinită, sunt independente financiar, își știu prietenii și și-au întemeiat, poate, o familie.

Însă toate aceste realizări vin cu un preț: mai puțin timp liber pentru ele însele. Alergând dintr-o parte în alta, multe femei uită să se îngrijească tocmai de cel mai important lucru: sănătatea lor. Iată care sunt cele mai periculoase greșeli pentru sănătate pe care le putem face:

Te ghidezi după motto-ul „dacă nu doare, nu există”

Nu toate afecțiunile au simptome evidente încă de la început, iar unele sunt atât de ascunse încât poți suferi o viață de ele, fără să știi. Însă faptul că sunt asimptomatice nu le face mai puțin periculoase, ba dimpotrivă. De exemplu, cu siguranță știi deja cât de primejdioasă poate fi creșterea colesterolului. Dar știai că această afecțiune nu are simptome, însă poate provoca numeroase dereglări în organism? Dacă citești aceste informații despre colesterol, vei afla care sunt semnele care ar trebui să te trimită la medic, dar și ce poți face pentru a scădea nivelul colesterolului rău din sânge. Aceste sfaturi te pot ajuta să eviți pe viitor probleme mai grave, precum blocarea arterelor sau accidentele vasculare.

Nu faci sport, pentru că ai o siluetă armonioasă

Sportul nu ar trebui să fie doar modalitatea prin care îți modelezi corpul înainte de sosirea verii, ci un stil de viață de la care să nu te abați. Pe lângă numeroasele beneficii pe care le are asupra corpului și psihicului nostru, sportul ne ajută și să evităm o altă problemă mai puțin cunoscută. După vârsta de 30 de ani, corpul începe să piardă masă musculară. Pentru a compensa acest lucru, nu este suficient să faci doar exerciții cardio, ci este indicat să faci și exerciții de forță, cu gantere. Chiar și două zile pe săptămână dedicate unui antrenament ușor de forță te poate ajuta să îți menții masa musculară și tonusul.

Ignori faptul că metabolismul încetinește

Multe femei se plâng de faptul că nu mai reușesc să slăbească la fel de ușor cum o făceau la 20 de ani. Acest lucru are, de fapt, o explicație simplă: metabolismul încetinește după vârsta de 30 de ani, așa că este mai important ca niciodată să ai grijă ce mănânci, dacă nu vrei să ai de-a face cu depunerile de kilograme. Sportul și o dietă bogată în acizi Omega-3 (care se găsesc în pește, fructe de mare, semințe sau nuci) te pot ajuta să îți accelerezi metabolismul și să îți menții organismul tânăr.

Amâni la nesfârșit mersul la medic

Indiferent cât de ocupată ai fi, analizele și controalele medicale de rutină ar trebui să fie prioritare pe agenda ta. Doar așa poți descoperi la timp acele afecțiuni ascunse de care îți povesteam mai devreme. Spre exemplu, analizele pentru colesterol îți vor arăta două valori: colesterolul bun și cel rău. Care sunt diferențele între cele două și valorile normale găsești tot în materialul menționat mai sus.

Nu te gândești deloc la problema fertilității

Vârsta este un factor de luat în calcul atunci când vine vorba de fertilitate. După 32 de ani, fertilitatea începe să scadă ușor, iar după 37 de ani are loc cea mai mare scădere, scrie Today.com. „În general, femeile nu înțeleg de ce are loc acest fenomen și amână să facă un copil, deși îl doresc, pentru că se gândesc că au suficient timp la dispoziție. Însă vârful de fertilitate la femei este la 20 și ceva de ani până la 32, după care începe să scadă. Poate fi o conversație dificilă aceea în care încerci să îi explici unei femei de ce nu reușește să rămână însărcinată”, spune Judith Volkar, medic la Centrul Medical al Universității din Pittshburgh.

Tu ai făcut vreuna dintre aceste greșeli? Care este cea pe care o făceai fără să îți dai seama?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Zivica Kerkez

Comments

comments

Lasă un răspuns