Cele mai periculoase E-uri

E-urile sunt aditivi alimentari care fie dau culoare, fie imbogatesc gustul produselor pe care le cumparam.

Dar, in timp ce unele sunt inofensive, iar altele recomandate a se consuma frecvent, sunt E-uri care nu au ce cauta pe masa noastra, pentru ca sunt extrem de toxice si, in timp, pot provoca boli grave.

E 155 – este un colorant artificial

Este nociv mai ales pentru astmatici, are efect cancerigen, determina hiperactivitate, dar si sensibilizarea tegumentelor.

  • Unde il gasesti: in produse de cofetarie si in special in prajiturile pe baza de ciocolata.

5 alimente care calmeaza stomacul

E 315 – este un stabilizator de culoare

Incetineste absorbtia vitaminei C, slabind sistemul imunitar. Este iritant pentru piele si ochi.

  • Unde il gasesti: in produsele congelate de la raftul de carne sau la pescarie, dar si in bauturile carbogazoase.

E 385 – este un antioxidant artificial

Duce la tullburari gastrointestinale si la crampe musculare. Determina tulburari de metabolism si inhiba coagularea sangelui.

  • Unde il gasesti: carne de peste, moluste, crustacee, dressing-uri, sucuri, produse pe baza de oua.

Nu uita de micul dejun

E 621 – este un potentiator de aroma cu efecte neurotoxice

Da greata, arsuri la stomac, migrena, tulburari respiratorii si, mai grav, boli precum Parkinson sau Alzeihmer.

  • Unde il gasesti: intr-o gama larga de alimente, de la condimente la supe sau piureuri concentrate, sucuri sau ketchup.

E 1520 – este un indulcitor artificial, obtinut din petrol

Are efect neurotoxic, da depresie si probleme cardiace. Este nociv si pentru piele, ducand la aparitia dermatitelor.

  • Unde il gasesti: este utilizat ca antigel pentru echipamente auto, dar si in cosmetice sau in produse de cofetarie, inghetata si popcorn.

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp