Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Chlamydia, bacteria infertilitatii

Chlamydia, bacteria infertilitatii

Vinovata de clamidioza este bacteria Chlamydia trachomatis, care se transmite prin contact sexual neprotejat. Prezenta mai mult decat subtila a eventualelor simptome face din clamidioza o boala „tacuta”, dupa cum o numesc specialistii. Se spune ca doar 40% dintre femei si aproximativ 60% dintre barbatii infectati pot depista anumite semne ale prezentei bacteriei.

  • Simptome la femei: dureri abdominale joase, mai ales in timpul contactului sexual, usturimi la mictiune, sangerari intre menstruatii, mancarimi in zona genitala.
  • Simptome la barbati: senzatie neplacuta in timpul urinatului, secretii genitale sau urina tulbure.

Cum poate fi depistata?
Din pacate, simplul control genital nu poate stabili prezenta bacteriei in organism. De aceea, e bine ca de ori de cate ori mergi la ginecolog, sa ceri, odata cu analiza secretiei, si testul Papanicolau, un test pentru clamidioza. Multi medici nu cer si aceasta analiza.

Testele de depistare a bacteriei includ analiza secretiei vaginale, examenul de urina sau analiza sangelui. Odata depistata, clamidioza de trateaza pe baza recomandarilor medicului, de regula cu antibiotice. Trebuie sa stii ca tratamentul se urmeaza in cuplu, iar dupa terminarea lui, este nevoie sa repeti analizele, pentru a te asigura de eficienta lui.

Complicatii: multe si neplacute
Important este de retinut ca, ignorata sau nedescoperita la timp, clamidioza afecteaza iremediabil trompele uterine. Infundate, acestea nu mai pot permite fecundarea ovulului de catre spermatozoizi. Din statistici reiese ca 40% dintre femeile infestate cu Chlamydia prezinta riscul de a dezvolta grave afectiuni ale trompelor.

Atentie la efectul de ping-pong
Daca esti implicata intr-o relatie cu un partener constant, spune-i despre diagnosticul tau si asigura-te ca merge si el la doctor. Daca nu se trateaza si el, dupa ce termini tratamentul si te vindeci, imediat ce iti reiei obiceiul de a face sex neprotejat, tipul cu care esti iti da din nou infectia.

Ca o precautie suplimentara, orice femei care are afectiunea ar trebui sa revina la control in 3 luni pentru repetarea analizelor. Asta ca sa fie sigura ca partenerul ei nu i-a plasat bacteria din nou.

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns