Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cireșe și vișine pentru sănătate

Cireșe și vișine pentru sănătate

Sunt printre primele fructe ale verii ce ne încântă privirea, dar şi papilele gustative, dar îmbietoarele cireșe și vișine au remarcabile proprietăţi terapeutice.

Afecţiuni de tot felul, inclusiv unele considerate grave, pot fi prevenite, simţitor atenuate sau chiar vindecate prin consumul frecvent de cireşe şi vişine. De ce nu te-ai deda la un asemenea răsfăţ cu beneficii multiple?

Cireşe

Bogăţia de vitamine, antioxidanţi, substanţe active şi o apreciabilă cantitate de apă ( 70%) recomandă cireşele pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Alege-le pe cele bine coapte, intens colorate şi nu arunca codiţele! Îţi vor fi de folos după ce le vei usca, în strat subţire, la soare şi le vei păstra în pungi de hârtie.

Coloritul cireşelor, datorat compoziţiei (un anumit procent de zaharuri şi acizi organici), diferit de la un soi la altul, indică proprietăți terapeutice diferite. Cireşele galbene au un puternic efect diuretic, stimulând digestia şi favorizând eliminarea toxinelor. Cele de un roşu-închis au proprietăți antioxidante, motiv pentru care sunt recomandate în boli degenerative, afecţiuni cardiace şi vasculare și anumite forme de cancer. Cireşele amare se dovedesc a fi un excelent remediu contra durerilor musculare, îmbătrânirii premature, afecţiunilor inflamatoare, bolilor hepatice, tumorilor, fie ele maligne ori benigne.

Valoare energetică: 38 kcal/100 g.

Beneficiile curei

Se ţine o cură de câte 1-2 zile pe săptămână, în care se consumă doar 1 kg de cireşe dulci, fără alte alimente, sau cel puţin zece zile consecutiv ori câteva săptămâni, dimineaţa, pe stomacul gol, înlocuind micul dejun şi excluzând din meniu grăsimile animale, zahărul rafinat şi alcool.

# Detoxifică organismul, având un excelent efect depurativ.

# Are acţiune antiinfecţioasă, întărind sistemul imunitar, antireumatismală şi antirahitică.

# Combate deshidratarea. Este suficient să mănânci în fiecare zi câte două căni de cireşe ori să bei sucul stors din ele.

# Elimină reziduurile alimentare şi toxinele, curăţă tractul urinar, fiind recomandate celor care suferă de reumatism şi artrită.

# Atenuează sau înlătură durerile provocate de gută. Se zilnic bea un litru de suc de cireşe amare, în trei prize, timp de trei săptămâni. Reduce considerabil nivelul acidului uric din sânge.

# Previne depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi formarea cheagurilor.

# Tratează litiaza renală. Se bea zilnic, timp de o lună, câte un litru de suc de cireşe dimineaţa, pe stomacul gol.

# Previne cancerul. Un litru de suc de cireşe de un roşu intens, băut zilnic timp de câteva săptămâni, previne cancerul de rinichi, vezică şi prostată.

# Reglează somnul. Mai ales cireşele amare, întrucât conţine melatonină, un hormon ce induce o stare de relaxare şi un somn odihnitor, revigorant.

# Scade colesterolul din sânge, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral.

# Înlătură kilogramele de prisos. Ca aceste fructe să te ajute să slăbești, trebuie să mănânci o cantitate apreciabilă, mărind-o progresiv.

Răsfăț cu măsură

Cireşele nu sunt recomandate celor care suferă de diaree, iar din cauza conţinutului ridicat de glucide, nici diabeticilor.

Vişine

Conţin foarte multă apă, zaharuri, acizi, pectine, fibre, săruri minerale, vitamine (PP, E, B1, B2), minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru şi zinc), precum şi substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care suferă de ateroscleroză, pentru prevenirea complicaţiilor acestei boli.

Valoare energetică: 63 kcal/100 g.

Beneficiile curei

Le este indicată mai ales diabeticilor datorită bogăţiei de vitamina E, renumită pentru efectul ei hipoglicemiant, şi de fructoză. Cardiacilor şi obezilor le este recomandat să consume doar 0,5-1 kg de vişine, fără nimic altceva, 1-2 zile pe săptămână.

# Scade colesterolul şi riscul de diabet.

# Reface fibra musculară.

# Are efect antiinflamator şi analgezic.

# Curăţă ficatul, rinichii, sângele.

# Reglează tensiunea arterială şi combate insuficienţa cardiacă.

# Armonizează activitatea hormonală.

Răsfăț cu măsură

Sucul de vişine nu este recomandat în caz de diaree, obezitate, afecţiuni cronice ale plămânilor, celor cu hiperaciditate gastrică și diabeticilor.

Decoct din cozi de cireşe sau vişine

Are efect diuretic, cu rezultate bune în afecţiuni ale rinichilor şi ficatului.

Cum se prepară: se pune un pumn de codiţe de cireşe sau vişine în 600 ml de apă rece, se fierb timp de 15-20 de minute, după care ceaiul se îndulceşte şi se bea călduţ, în 3-4 prize, pe parcursul zilei. Pentru efecte antiinflamatoare şi depurative, cura se ține 10-14 zile.

Cataplasme pentru frumuseţe

Pentru păstrarea ori recăpătarea elasticităţii pielii şi prevenirea ridurilor, apelează la ajutorul compreselor cu cireşe sau vişine strivite și aplicate pe frunte, obraji, gât. Sucul de vişine este eficient şi în atenuarea pistruilor, a petelor de bătrâneţe, înlăturarea pecinginii ori a crăpăturilor pielii.

Ce poate fi mai simplu şi plăcut decât să te răsfeţi zilnic, vreme de câteva săptămâni, cu câte un castron de mici boabe dulci, intens colorate şi bine coapte?! Mai ales că sunt gustoase, hrănitoare, te încarcă de energie şi te apără de boli.

Citește și:

Vinetele, legumele verilor fierbinti

10 alimente antistres

Cele mai bune 5 alimente

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/11.06.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns