Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Conectează-te cu natura!

Conectează-te cu natura!

Verdele crud al plantelor, albastrul clar al mării, galbenul fin al nisipului, simfonia multicoloră a florilor, chiar griurile ploii sunt surse de bine pentru trup și emoții.

Fii egoistă și lasă-te în voia naturii! Bucură-te de toate aromele și culorile pe care ți le oferă, că sunt mai blânde, mai zburdalnice sau chiar amenințătoare. Scopul este să te încarci de sănătate pentru multe luni de-acum încolo. Reîmprietenește-te cu tot ce te înconjoară și îmbrățișează senzațiile!

Calcă pe iarbă

Mergi desculță prin iarba curată! Alege diminețile cu rouă, considerată din timpuri imemoriale sursă de stare de bine și leac pentru numeroase afecțiuni. Bobițele de apă au puterea unui adevărat elixir. Calcă iarba proaspătă câteva minute, la început agale, apoi în pas vioi – este o metodă eficientă de dezmorțire și de călire a întregului organism, fiindcă pune în mișcare circulația, precum și centrii energetici din talpă aferenți organelor vitale.

Stările de anxietate și de încordare, durerile frecvente în te miri ce cotlon al corpului, sensibilitatea din zona genitală ori răcelile dese vor fi de domeniul trecutului. Condiția este să ai curajul te răsfeți astfel cât de des poți. În combaterea stărilor negative te ajută și să te întinzi cu totul în iarba deasă și să privești cerul, adulmecând cu nesaț mirosul florilor și arborilor ce te înconjoară. Acest gest de o simplitate aparte aduce cu el multă forță: te ajută stabilești o legătură intimă cu natura și, în același timp, să rămâi în prezent și să te bucuri din plin de moment.

Respiră din suflet

Chiar și aerul proaspăt are propria culoare în tabloul estival. Cine n-a simțit limpezimea lui în după-amiezile de vară, după o ploaie scurtă și cine nu tânjește după acea senzație când vremea caldă a trecut și simțul olfactiv este apăsat de greutatea iernii? Să profităm de curățenia aerului de vară pentru a ne împrospăta plămânii și sufletul. Ia o gură puternică de aer proaspăt, ține-ți respirația vreme de câteva secunde, apoi expiră aerul greu împreună cu toate gândurile negative acumulate. Repetă exercițiul în fiecare zi timp de câteva minute, inspirând profund, abdominal, pentru a beneficia de acest dar prețios al naturii.

După ploaie, viață

Îți este cunoscută expresia că, după ploaie, totul capătă viață. De vreme ce vrei să verifici dacă așa stau lucrurile, nu fugi de ea doar pentru că ți-ar strica buclele. Lasă deoparte și gândul că răcești. Vei avea un sentiment aproape instantaneu de eliberare când picurii te vor învălui cu totul și vor spăla orice urmă de apăsare cotidiană. Potrivit unor studii, chiar dacă te lași puțin udată de o ploaie rapidă de vară, efectul este de energizare și totodată de atenuare a unor probleme emoționale pe care le duci cu tine de ani buni. Mai mult, sunetele ploii la ceas de seară ori ziua, când te afli în drumeție, la adăpostul unui cort, au efect de liniștire și induc un somn odihnitor. Sunetele ploii sunt învăluite într-o muzicalitate așa de specială, încât sunt indicate și pentru studiu ori meditație.

Aruncă-te în valuri

Relaxare, remodelare corporală, eliberare de toxine, slăbire, poftă de viață, echilibru interior – într-un cuvânt, marea. În mai multe cuvinte, terapia cu valuri, una dintre cele mai simple și frumoase metode prin care beneficiezi de numeroase avantaje deodată, fără simți vreo urmă de efort. Nu-i nevoie neapărat să știi nu știu ce mișcare sofisticată de înot, ci doar să te lași purtată de val la propriu sau să-i opui rezistență, ca el să te lovească mai tare.

Tangoul cu marea are efecte vizibile în timp scurt: piele mai fină, trup tonificat, musculatură mai fermă, reducerea stresului, optimism și veselie. Apoi, joacă-te și pe mal, nu doar în apă. Dă frâu liber copilului din tine și modelează nisipul. Psihologii recomandă ne dăm voie să revenim din când în când la copilărie, o lume în care doar noi facem regulile. Ia-ți libertatea să creezi din nisip ce figurine vrei – te detensionează, te scapă de conflictele interioare și de depresie. Reflexiile nisipului, că sunt de porțelan sau bat înspre galben pal ori roz, că e alcătuit din mărgele mai mici sau scoici necizelate, contribuie la starea ta de bine.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns