
Atunci când te trezești cu ochii lipiți, când simți de mai multe ori pe parcursul zilei că îți lăcrimează ochii sau că ți se acoperă de secreții, când simți că te mănâncă sau că ai un corp străin în ochi, când te deranjează lumina, cel mai probabil este vorba despre conjunctivită. O afecțiune frecventă a ochiului, ușoară, dar foarte contagioasă și deranjantă.
Dat fiind că se înscrie printre simptomele infecției cu virusul SARS-CoV 2, am întrebat-o pe doamna profesor doctor Adriana Stănilă, medic oftalmolog și fondator Ofta Total Sibiu, în ce situații ar trebui să ne îngrijorăm.

“În cazul în care prezentați simptomele de conjunctivită fără simptome generale, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație, febră, pierderea mirosului și gustului, cefalee, frisoane, oboseală, vă adresați medicului oftalmolog.
În cazul în care aveți simtome de conjunctivită asociate cu tuse și tulburări de respirație, dar și cu cel puțin încă două semne generale ale infecției cu virusul SARS-CoV 2, vă adresați medicului de familie, care vă va dirija parcursul, deoarece sunteți suspect de COVID-19.
Manifestările oculare apar între 0,8% și 3% la cazurile de COVID-19. Respectând regulile de prevenție impuse la nivel național și mondial împotriva pandemiei de coronavirus, ne protejăm
și de conjunctivită.”
Respectarea unor minime reguli de igienă este de ajutor în evitarea apariției/răspândirii conjunctivitei. Astfel, pentru a nu face conjunctivită:
- nu îți atinge ochii cu mâinile.
- spală-tepe mâini corect si frecvent.
- schimbă prosopul de față zilnic (dupădiganosticare) și nu folosi la comun prosopul personal.
- nu folosi la comun produsele cosmetice
- după diagnosticare, aruncă acele cosmetic destinate ochilor, în special mascara și creionul sau tușul de ochi
- urmează sfatul medicului privind îngrijirea lentilelor de contact.
- mergi la medic dacă ai conjunctivită – doar specialistul oftalmolog poate diagnostica afectiunea (care poate fi virală, bacteriană sau alergică) și îți poate prescrie tratamentul adecvat.
Tratamentul este simptomatic, cu coliruri cu antibiotic cu spectru larg, antiinflamatoare, protectoare ale suprafeței oculare în lipsa unui tratament țintit etiologic, adaugă doamna prof. dr. Stănilă, și continuă: “din câte se pare, conjunctivita dată de COVID-19 respectă corneea, deci sechelele sunt nesemnificative. În cazurile grave, cu sindrom de CID (coagulare intravasculară diseminată), care pare a fi sindromul terminal în cazul COVID-19, ne putem gândi și la afectarea retinei prin obstrucție de vase retiniene sau obstrucție de vase nutritive ale nervului optic, cu repercusiuni dramatice asupra vederii.”
Citește și:
- 15 recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
- Gesturi mici cu efecte mari pentru sănătatea ta
Material realizat de Cătălina Oprea
Foto: 123rf.com, PR