Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Craciun cu calorii mai putine

Craciun cu calorii mai putine

Iubim sărbătorile de iarnă pentru atmosfera de basm, pentru cadourile pe care le facem și pe care le primim, pentru mirosul bucatelor așezate pe masă, pentru orele de tihnă și bucurie petrecute împreună cu familia și cei dragi.

Nu-i un secret faptul că aceste sărbători minunate pe care le așteptăm tot anul ne cam dau peste cap dieta. Tentațiile sunt nenumărate și tare greu e să refuzi o porție de salată de boeuf sau de sarmale aburinde. Tocmai de aceea, iată câteva variante cu mai puține calorii ale rețetelor tradiționale pe care e musai să le prepari!

Salată de boeuf

Ingrediente: 1 piept de pui, 4 morcovi, 1 țelină, 2 rădăcini de pătrunjel, 3-4 castraveți murați, 2-3 gogoșari murați, 3-4 ouă fierte tari, 4 linguri cu muștar, 4 linguri cu iaurt, sare și piper după gust

Cum o pregătești: pune pieptul de pui (fără piele) și legumele la fiert cu un praf de sare. Taie-le cubulețe după ce s-au răcit. Taie castraveții, gogoșarii și albușurile și pune-le peste celelalte ingrediente. Separat, freacă gălbenușurile cu puțină sare, adaugă muștarul și iaurtul bine scurs. Pune maioneza peste amestecul de legume, adaugă sare și piper proaspăt măcinat și omogenizează.

Cârnați de curcan

Ingrediente: 500 g piept de curcan, 500 g pulpă de curcan, 200 ml supă clară (de legume sau curcan), 1 lingură cu sare, 1 linguriță cu piper, 2 lingurițe cu boia, 1 linguriță cu cimbru pisat, 5-6 căței de usturoi, intestine subțiri

Cum îi pregătești: dă carnea prin mașina de tocat. Adaugă condimentele, usturoiul pisat și supa treptat, până când compoziția devine închegată și lipicioasă. Umple cu această compoziție intestinele și răsucește-le din când în când, în funcție de lungimea dorită. Lasă cârnații la zvântat măcar o oră și pune-i la frigider. Coace-i în tavă, în cuptorul încins, stropiți cu apă.

Și desertul e cu măsură!

În preajma sărbătorilor, magazinele sunt pline ochi de dulciuri apetisante. Nu spune nimeni să nu mănânci tort sau cozonac, dar limitează-te la porții mici și nu te înfrupta din ele la mesele de seară! Ca să nu-ți faci griji în privința caloriilor, alege deserturile pe bază de fructe, brânză slabă de vaci ori sorbeturile. Și nu uita: ciocolata cu conținut mare de cacao este aliata doamnelor!

Piftie de curcan

Ingrediente: 4 aripi de curcan, 800 g carne de curcan, 4 cepe, 2-3 morcovi, 1 țelină, 8-10 căței de usturoi, 1-2 pliculețe cu gelatină, sare, piper

Cum o prepari: pune la fiert trei litri de apă cu puțină sare. Când dă în clocot, adaugă carnea (ia spuma), apoi legumele tăiate potrivit. Când legumele s-au fiert, scoate-le într-un castron, adaugă 5-6 boabe de piper și continuă fierberea până când carnea se desprinde de pe oase. Scoate și carnea într-un castron și pune în supă usturoiul mărunțit. După 3-4 minute, strecoară supa și toarnă câteva picături într-o farfurioară – pe care o pui la frigider: dacă se încheagă, piftia e gata. Dacă nu, înmoaie gelatina conform instrucțiunilor de pe plic și adaug-o în supa clară. Potrivește gustul de sare. Curăță carnea, feliaz-o după preferință, așaz-o în castronele împreună cu felii de morcov, toarnă supa clară și limpede. Ține castronelele la rece.

Sarmale în foi de varză

Ingrediente: 1 kg carne de vită slabă, 1 varză murată mare, 2 morcovi, 2 cepe, 4-5 roșii, 1 dovlecel mic, 1 ardei gras roșu, 150 ml suc de roșii, 50 ml vin alb, 50 ml apă, sare, piper, cimbru

Cum le prepari: amestecă vita dată de două ori prin mașina de tocat cu morcovii, dovlecelul, cepele, roșiile și ardeiul gras,  toate date pe răzătoare. Adaugă amestecul de apă și vin și o linguriță rasă cu sare, piper și cimbru, omogenizează bine. Pune câte o lingură de umplutură de carne pe fiecare frunză de varză (ținută în apă rece ca să se desăreze) și așază sărmăluțele într-un vas de lut pe fundul căruia pui un strat de varză tocată. Toarnă peste ele sucul de roșii îndoit cu 400 ml de apă și dă-le la cuptor pentru trei ore.

Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns