Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Criosauna, frigul vindecator

Criosauna, frigul vindecator

Din timpuri imemoriale omul s-a folosit de zăpadă sau gheață pentru a calma diverse dureri. În epoca modernă, tehnologia ne pune la dispoziție mai mult  de-atât dacă vrem să ne bucurăm de beneficiile frigului.

Bunăoară, nu cu multă vreme în urmă, a apărut conceptul de criosaună, un dispozitiv care ne ajută să beneficiem în voie de avantajele temperaturilor scăzute pentru sănătate sau frumusețe.

Ce este criosauna

Folosită pentru a trata diverse afecțiuni maligne sau benigne ale țesuturilor de către specialiștii în chirurgie, crioterapia sprijină creșterea ratei de supraviețuire a celulelor, scade inflamația, durerile și spasmele musculare. Nu e de mirare, așadar, că această tehnică este folosită la scară largă în medicină pentru tratarea negilor, a cheratozelor provocate de razele UV, a anumitor tipuri de alunițe sau excrescențe apărute pe piele. În același timp, știut fiind efectul vasoconstrictor al tempe-raturii scăzute, anumite proceduri ce țin de crioterapie sunt utilizate de către persoanele care suferă accidente în timpul practicării sportului.

Camera cu aer rece

În ultima vreme, tot mai multe centre de recuperare fizică, spa sau wellness pun la dispoziția pacienților așa-numitele „saune cu frig“. Acestea funcționează pe același principiu ca încăperile cu aer cald uscat sau umed, în care ne expunem pentru revigorare sau eliminarea toxinelor din organism.
În cazul criosaunei, corpul trebuie 
să facă față unor temperaturi foarte scăzute, cuprinse între -20 și -120ºC, pentru o perioadă foarte scurtă (1-3 minute). Oricât ar părea de neverosimil, organismul nu va suferi din cauza înghețului deoarece aerul din încăpere este foarte scăzut, ceea ce face ca temperatura să fie suportabilă.

Cum ajută

Această expunere controlată la frig a întregului organism are nenumărate beneficii pentru sănătate și frumusețe. Regenerarea celulară se produce mult mai repede, este înlăturată oboseala, se tratează anumite leziuni sau inflamații produse de accidentări, sistemul imunitar este stimulat să funcționeze în parametri, iar activitatea hormonală este reglată. În plus, o serie de mai multe proceduri duce la scăderea în greutate, deoarece în timpul unei ședințe se pierd în jur de 200 kcal. În același timp, expunerea controlată la frig în criosaună este una dintre cele mai eficiente metode de luptă împotriva celulitei și de reducere a ridurilor.

Unde și cât?

Camere „cu frig“ se pot găsi în centre de frumusețe sau recuperare medicală, la anumite săli de sport și centre spa. Prețul unei ședințe de trei minute variază între 90 și 150 de lei, fiind disponibile și abonamente avantajoase pentru pacienți.

Alte recomandări și contraindicații

  • Sindrom premenstrual
  • Bronșite cronice 
  • Astm bronșic
  • Tulburări de somn
  • Migrene
  • Spondiloză cervicală și lombară
  • Hernie de disc
  • Impotență

Mare atenție! Persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, tuberculoză pulmonară, anemie severă, hipertensiune arterială, urticarie la frig, hipotiroidie, copiii mai mici de zece ani și femeile însărcinate nu au voie să facă terapie cu frig.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns