Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cu pasi repezi spre sanatate

Cu pasi repezi spre sanatate

Ai zice că statul degeaba n-a omorât pe nimeni, dar să nu faci nimic îţi poate pune în pericol sănătatea mai ceva ca un sport extrem.

Pune-te în mişcare şi fugi de boli!

Mergi cu maşina la serviciu, stai toată ziua pe scaun sau în picioare, seara faci un pic de treabă prin casă şi gata, vine ora de culcare. Câtă mişcare ai făcut? Deloc! Sedentarismul pare inofensiv, dar face o mulţime de victime, chiar mai multe decât tutunul, arată studiile. Vestea bună e că schimbările în bine nu se lasă aşteptate dacă începi să faci sport: 30 de minute pe zi de mers alert sau alergare uşoară sunt suficiente ca să-ţi întăreşti organismul. Lista de beneficii e lungă şi o găseşti alături!

Îţi prelungeşte viaţa

Dacă sedentarismul măreşte riscul de obezitate, diabet şi boli de inimă, sportul are efectul opus. Pentru femei, două ore de alergare uşoară pe săptămână cresc speranţa de viaţă cu nu mai puţin de şase ani. Nu doar că trăieşti mai mult, ci ai parte de o bătrâneţe mai uşoară şi activă! Totodată, activitatea fizică stimulează celulele sistemului imunitar, iar unul din avantaje este că scazi cu mai bine de jumătate riscul de răceli şi gripe.

Oxigenează creierul

Mişcarea îmbunătăţeşte circulaţia sângelui inclusiv la nivelul creierului şi astfel te concentrezi mai bine, reţii uşor, îţi creşte timpul de reacţie şi ai risc mai mic de probleme cu memoria odată cu înaintarea în vârstă. Dacă te temi de maladia Alzheimer, poţi fugi la propriu de ea!

Te ajută să dormi bine

Printre problemele de care te scapă mişcarea, se numără somnul neodihnitor. Corpul solicitat în timpul zilei îşi cere drepturile când vine ora de culcare şi adormi imediat ce pui capul pe pernă, fără să mai fii nevoită să numeri oi imaginare.

Te face să te simţi puternică

Ai observat că, după o alergare în parc, te simţi în formă maximă şi ai senzaţia că nimeni şi nimic nu-ţi poate sta în cale? Sportul creşte energia şi pofta de viaţă, alungă gândurile negre, te fereşte de depresie şi de singurătate.

Articol preluat din ediția de aprilie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns