Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cu zambetul la control

Cu zambetul la control

Dacă treci pragul cabinetului stomatologic numai când te împinge de la spate o durere cruntă de dinţi, sănătatea ta orală este (sau va fi cât de curând) în paragină. Du-ți zâmbetul la control!

Cariile, gingiile care sângerează, mirosul neplăcut al respiraţiei, dinţii strâmbi, toate trebuie să te trimită la medic de îndată ce apar. Tratate din vreme înseamnă mai puțină durere, şanse mai mari de vindecare şi cheltuieli reduse. Mai jos, găseşti o listă cu lucruri pe care dentistul tău cu siguranţă ar vrea să le ştii!

Aţa dentară nu-i un moft

Ai tot auzit că fără aţă dentară dinţii nu sunt bine curăţaţi, însă nu te-ai lăsat uşor convinsă că periajul de dimineaţă şi cel de seară n-ar fi suficiente. Folosește-o zilnic şi vei vedea câte resturi alimentare rămân între dinţi chiar şi după un periaj riguros de două minute! În timp, acestea pot duce la formarea tartrului şi la afecţiuni precum parodontoza.

Periajul prea puternic face rău

Se găsesc binevoitori care-ţi recomandă cu mâna pe inimă să-ţi speli dinţii cât mai energic şi insistent,
cu o perie dură, ca să elimini toate impurităţile. În realitate, astfel poţi cauza abraziunea dinţilor şi retrage-rea gingiilor. Aşadar, fii delicată!

Şi gingiile trebuie curățate

Singurul mod de a preveni îmbolnăvirea lor este să le periezi bine pe ambele părţi, ca să îndepărtezi milioanele de bacterii ce se acumulează acolo după fiecare masă. Foloseşte o perie moale, astfel încât să nu simţi nici un disconfort şi clăteşte la final cu apă de gură!

Nu-i niciodată prea târziu să-ţi îndrepţi dinţii

Fie că ai dinţii încălecaţi de când te ştii sau deformarea a apărut când erai demult trecută de vârsta copilăriei, nu trebuie să te consolezi cu gândul că nu mai ai ce face, pentru că există soluții. Vizitează un specialist în ortodonție, care-ţi va oferi soluţii pentru dinţii perfect drepţi pe care ţi-i doreşti! Preţul este singurul inconvenient, pentru că va trebui să scoţi din buzunar aproximativ 1.500 de lei/arcadă în cazul unui aparat clasic şi chiar câteva mii de euro dacă optezi pentru un aparat dentar nevizibil.

Nu doar bomboanele distrug dantura

Să ronţăi bomboane este dăunător pentru smalţul dinţilor, dar la fel se întâmplă şi cu alte alimente, despre care ne-a povestit mai multe doamna doctor Alice Gavrilescu: „Cele mai mari pericole pentru sănătatea dinților sunt alimentele care conțin zahăr. Consumul dulciu-rilor în doze mici între mese este de zece ori mai periculos decât aceeași cantitate într-o singură porţie, ca desert. Carbohidraţii din mâncăruri facilitează producerea acidului, extrem de nociv pentru smalţul dinților. Băuturile carbogazoase trebuie evitate, fiindcă sunt bogate în acizi care atacă smalțul și în timp provoacă demineralizarea lui și apariția cariilor. Cele mai indicate alimente sunt brânzeturile, laptele, seminţele şi nucile, carnea de pui şi peştele. Pentru gustări, alegeţi fructele şi legumele, considerate alimente detergente; ele diluează efectul zahărului şi stimulează salivaţia, ce va curăța particulele alimentare aderente şi va scădea aciditatea“.

Respiraţia influenţează sănătatea orală

E adevărat, nu-ţi controlezi respiraţia, se întâmplă absolut involuntar, dar, dacă din anumite motive, cum ar fi deviaţia de sept, respiri numai pe gură, e foarte posibil să nu produci o cantitate suficientă de salivă. Aceasta ajută la îndepărtarea bacteriilor şi protejează dinţii, în timp ce gura uscată duce la miros neplăcut şi alte efecte nedorite. Aşadar, mergi la un consult ORL şi rezolvă problema care te împiedică să respiri normal.

Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto:  Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns