Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cuisoarele si cateva detalii estentiale despre ele

Cuisoarele si cateva detalii estentiale despre ele

Cuişoarele sunt boboci de floare ai arborelui de cuişor. Culese înainte să înflorească şi uscate, în mod natural sau în proceduri tehnologic care fac procedeul mult mai rapid, rezultă cuişoarele, unele dintre cele mai preţioase condimente.

Cuişoarele conţin o serie dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cu beneficii majore pentru sănătate. Mai mult, că să poţi trage foloase de pe urmă lor nu-i nevoie să consumi cuişoare cu lingură. Sunt suficienţe două-trei cuişoare adăugate în macare, sau un vârf de cuţit de pudra de cuişoare în salată.

Cuişoarele (în latină – Eugenia caryophyllus), conţin eugenolului substanţă care a fost atent studiată pentru proprietăţile cu totul speciale pe care le are. Eugenolul, substanţă care da gustul şi aromă specifică cuişoarelor este un foarte puternic antibacterian, combate infecţiile virale, inflamaţiile şi previne formarea cheagurilor de sânge. Şi asta nu este tot. Eugenolul calmează foarte eficient durerile de dinţi fiind un veritabil anestezic natural şi înlătura foarte eficient şi pentru mult timp mirosului urât al gurii, inclusiv cel lăsat de usturoi şi ceapă.

Aroma cuişoarelor este proaspătă şi tonică şi este considerată că având proprietăţi afrodisiace. În casă aromă cuişoarelor goneşte moliile şi ţânţarii.

Gustul pudrei de cuişoare este unul aspru, iute-amărui, fierbinte şi foarte persistent. Este foarte bună în salate, în mâncărurile cu carne, la prepararea prăjiturilor cu fructe şi este absolut minuata în vin şi ceai.
Cuişoarele sunt o sursă bună de mangan, fibre alimentare, vitamină C, acizi graşi omega 3, calciu şi magneziu. Consumate cu regularitate, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia şi sunt eficiente împotrivă viermilor intestinali. Mestecate pur şi simplu cuişoarele atenuează senzaţia de greaţă, ameliorează problemele de tranzit intestinal şi combat foarte eficient balonarea.

Proprietăţile antibacteriene ale cuişoarelor le recomanda pentru a fi folosite la conservarea alimentelor, fiind mult mai eficiente decât conservanţii sintetici. Dovadă: un singur cuişor pus în mâncare o să prelungească valabilitatea acesteia cu 24 de ore.

Aromă specială a cuişoarelor nu putea să treacă neluată în seamă de parfumieri. Unul dintre cele mai scumpe parfumuri din lume are la bază esenţa de cuişoare. Este un parfum celebru, creat undeva în anii 1950, şi a fost unul dintre primele parfumuri unisex, scrie WHFood.

În loc de final o reţetă simpla care foloseşte cuişoarele şi o să-ţi parfumeze casă.

Pune o ceşcuţă mică de apa la fiert. Pune în apa: 10 cuişoare, un baton de scorţişoară de vreo trei centimetri şi două frunze de dafin. Clocoteşte totul la foc iute două minute. Da deoparte şi lasă să se răcească. Pune „ceaiul” într-un pulverizator şi parfumează-ţi casă. Aromă este uluitoare şi are calitatea de purifică aerul şi de a înlătura orice miros neplăcut.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

One thought on “Cuisoarele si cateva detalii estentiale despre ele

Lasă un răspuns