Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum functioneaza dieta indicelui glicemic

Cum functioneaza dieta indicelui glicemic

Dieta indicelui glicemic este o dietă bazată pe nivelul de zahăr din organismul tău. Indexul glicemic este indicatorul principal folosit pentru a te ghida în această dietă. El a fost folosit iniţial pentru a regla nivelul zahărului din organismul persoanelor ce suferă de diabet. Indicele glicemic clasifică mâncărurile pe bază de carbohidraţi în funcţie de potenţialul lor de a ridica nivelul zahărului din sânge.

Scopul acestei diete

Dieta în cauză îţi sugerează că trebuie să consumi mâncăruri şi băuturi cu un indice glicemic scăzut. Acest lucru te va ajuta să pierzi în greutate şi să reduci riscul anumitor boli cronice. Este posibil să urmezi dieta indicelui glicemic atunci când:
• Vrei să scazi nivelul ridicat al zahărului din organismul tău cauzat de dieta ta actuală.
• Vrei să îţi schimbi obiceiurile alimentare.
• Nu vrei să îţi numeri caloriile.
• Vrei o dietă de care te poţi ţine pe termen lung.

Intervalele indicelui de glicemie

Pentru măsurarea indicelui glicemic se foloseşte o scală de la 1 la 100. Numai mâncărurile sau băuturile care conţin carbohidraţi sunt marcate, deoarece ele au efectul cel mai mare asupra zahărului din organism. Există cărţi sau liste online care conţin aceste clasificări, dar sunt şi multe băuturi şi alimente care nu sunt marcate.

Mâncărurile grupate după acest indice primesc un anumit scor:
• Nivelul înalt este redat de un indice de peste 70. Exemplele includ orezul alb şi brun, pâinea albă simplă, cartofii copţi şi pepenele.
• Nivelul mediu conţine alimente cu un scor situat între 56 şi 69. Aici avem porumbul dulce, bananele, ananasul crud, strugurii şi anumite tipuri de îngheţată.
• Nvelul scăzut are un indice de sub 55 şi include morcovii, alunele, merele, grefele, mazărea, laptele sau fasolea.

Mâncărurile cu un indice glicemic ridicat sunt rapid digerate de organismul nostru, ceea ce cauzează fluctuaţii majore ale nivelului zahărului din organism. În contrast, mâncărurile cu un indice glicemic scăzut sunt digerate încet iar nivelul zahărului din sânge se ridică mai încet, gradual. Deoarece ele sunt absorbite mai greu de către organism, aceste mâncăruri stau în tractul digestiv pentru o perioadă mai lungă de timp. Ele te pot ajuta să menţii perioada de saţietate pentru mai mult timp şi te pot ajuta cu greutatea.

Meniul tipic pentru dieta indicelui glicemic

Ceea ce poţi şi nu poţi mânca depinde foarte multe de dieta pe care vrei s-o urmezi. Cercet[torii de la Universitatea din Sydney îţi recomandă să foloseşti dieta indicele glicemic pentru a alege mâncărurile potrivite pentru tine şi te sfătuieşte să:
• Te concentrezi pe cereale din ovăz.
• Să consumi pâine din cereale integrale.
• Să mănânci mai puţini cartofi.
• Să consumi foarte multe fructe şi legume.
• Să nu consumi porţii mari de paste sau orez.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns