Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum pot fi prevenite conjunctivitele

Cum pot fi prevenite conjunctivitele

Conjunctivitele sunt una din cele mai frecvente probleme de sănătate în timpul perioadei estivală, dar respectarea unor reguli simple te pot pune la adăpost de această suferință.

Conjunctivita este o inflamație a mucoasei pleoapelor, iar cauzele care determină conjunctivita pot fi: diversele infecții (cu virusuri, cu bacterii — gonoreea sau chlamydia), factori iritanți (precum șampoanele, praful, fumul de țigară, gazele și alți poluanți din mediu, clorul folosit în tratarea apei din piscine) sau alergenii (în special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact).

Conjunctivita infecțioasă se poate transmite de la o persoană la alta, prin atingere sau folosirea unor obiecte în comun. Netratatată suferința poate aduce probleme oculare majore, unele permanente.

Simptomele conjunctivitei diferă în funcție de gradul inflamației conjunctivei și se manifestă prin înroșirea mucoasei conjunctivale, lăcrimare intensă, secreție alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor și colțul ochiului, în special după somn, secreție verzuie, densă, senzație de mâncărime. De asemenea, bolnavul poate simți arsuri oculare, având vederea încețoșată și fotofobie (sensibilitate crescută la lumină).

Când apar oricare dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical la medicul de specialitate. Oftalmologul va realiza o examinare minuțioasă a ochiului, va recolta cu ajutorul unui tampon steril o probă din secreția oculară patologică, pentru analiza de laborator și va indica tratamentul medical adecvat tipului de conjunctivită.

Pentru prevenirea conjunctiviteie este recomandată protejarea ochilor în activități ce produc mult praf sau substanțe poluante, evitarea scăldatul în locuri care nu sunt amenajate corespunzător, evitarea folosirii de  produselor cosmetice în exces sau a celor expirate sau în comun cu alte persoane. La senzția de mâncărime, durere sau senzația unui corp străin în ochi, trebuie evitat frecatul zonei oculare cu mâinile, deoarece se poate răspândi infecția în zonă.

Ochi rosii. Cauze si remedii

Medicii mai recomandă spălarea mâinilor cât mai des cu apă și săpun, iar dacă cineva din familie are conjunctivită, nu trebuie folosite aceleași așternuturi și prosoape. Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să asigure curățarea cu atenție a acestora înainte și după folosire pentru a îndepărta bacteriile; când infecția deja a apărut, pentru a evita complicarea acesteia, este mai bine să se poarte ochelari decât lentile de contact.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns