Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum prepari cea mai sănătoasă cafea

Cum prepari cea mai sănătoasă cafea

Cafeaua a intrat pe lista cu băuturi sănătoase, dar nu orice cafea este cu adevărat doar o sursă de beneficii pentru organism. O cafea este sănătoasă sau mai puțin benefică și în funcție de modul de preparare, dar și în funcție de elemente adaugate (zahar, lapte, mirodenii). Contează și momentul în care toate acestea sunt adaugate în cafea.

Iată cum prepari cea mai sănătoasă cafea.

Boabele de cafea conțin diterpene, substanțe organice din care principalele sunt cafestolul și kahweolul. Unele studii au arătat că aceste substanțe duc la creșterea ușoară a colesterolului rău (LDL) din sânge. Pregătirea cafelei cu un filtru de hârtie reține aceste elemente, băutura rămânând aproape fără ele. Cu alte cuvinte cafeaua facuta in filtrul d ecafea este mai sănătoasă decât cea preparată la ibric sau cu capsule.

În cafetiera cu filtru de hârtie cafestolul și kahweolul dispar aproape complet, așa încât efectul asupra colesterolului este zero. Același lucru este valabil și în cazul cafelei solubile (ness) sau a celei obținute din concentrat lichid (la automatele de cafea).

Cafetiera cu filtru metalic, precum și cafeaua grecească sau turcească (la ibric) nu elimină cafestolul și kahweolul, prin urmare un consum ridicat (de peste cinci cești pe zi) poate avea un oarecare impact asupra nivelului de colesterol.

Tot foarte sănătoasă este considerată și cafeaua tip espresso nu pune niciun fel de problemă. Apa sub presiune ridicată trece rapid prin cafeaua măcinată mărunt, cu care intră în contact foarte puțin timp.

În ceea ce privește elementele adăugate în cafea, zahrul trebuie pus  în cafea după preparare. În ceea ce privește morodieniile (scorțișoaă, vanile sau alte) acestea trebuie adăugate în cafeaua fierbinte, dar după preparare, pentru ca toată aroma lor să se dezvăluie.

Nu omite că diferența dintre o cafea sănătoasă și nesănătoasă o face nu doar modul de preparare al cafei ci și ceea ce adaugi în cafea, chiar într-o măsură mult mai mare.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns