Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum sa ai o toamna fara raceli

Cum sa ai o toamna fara raceli

raceala

Parcă mai ieri ne doream o vreme ceva mai răcoroasă. Dorinţa ni s-a împlinit, dar toamna aduce cu sine nu doar scăderea temperaturii, ci şi vânt rece, ploi torenţiale, umiditate crescută, care ne fac vulnerabili la răceli. Fie ele chiar şi banale, măsurile de prevenție a unor răceli de toamnă nu sunt decât bine-venite pentru oricine.

Răceala, o afecţiune a tractului respirator cauzată de un virus, este cea mai cunoscută afecţiune, cu simptome cel mai uşor de recunoscut: somnolenţă, dureri de cap, înfundarea nasului, secreţii nazale abundente, strănut, respiraţie dificilă pe nas şi uneori febră. Oricine se poate confrunta cu o asemenea neplăcere, cei mai predispuşi fiind copiii până în șapte ani şi vârstnicii de peste 60, sistemul imunitar al primilor nefiind încă format, iar al celor din urmă – slăbit. În cazul unui organism secătuit de vlagă, o simplă răceală poate însemna imobilizare la pat şi complicaţii.

Măsuri de prevenire

Redu riscul de contaminare. Răceala fiind o boală contagioasă, este foarte important să adopţi măsuri de limitare a contactului cu cei afectaţi. În acest scop, evită aglomeraţiile, un mediu favorabil de răspândire a virusurilor, mai ales în perioadele când se constată o frecventă prezenţă a bolii, spală-te cât mai des pe mâini cu apă caldă şi săpun şi nu împrumuta obiecte de uz personal (pahar, linguriţă)!
Întăreşte-ţi sistemul imunitar. Cum anume? O primă măsură: somn suficient, adică 7-8 ore zilnic. Somnul reglează eliberarea cortizolului, care stimulează sistemul imunitar, ajutându-te să fii mai rezistentă la o eventuală invazie a virusurilor ce provoacă răceală. Printre modalităţile de întărire a rezistenţei organismului şi (implicit) de evitare a răcelilor se numără şi o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. Tot în scop profilactic e indicat să mesteci câte un căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara.

Remedii la îndemână

Ceapa şi usturoiul. E cunoscut faptul că acţionează (în special usturoiul) ca un antibiotic natural, că stimulează sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile. S-a constatat că persoanele care consumă în mod frecvent ceapă şi usturoi se ţin la o distanţă rezonabilă de răceli. Apoi, în faza ei incipientă, poţi să combați răceala recurgând tot la beneficiile usturoiului. Zdrobeşte 5-6 căţei, amestecă pasta rezultată cu zece linguriţe de miere şi consumă din ea câte o linguriţă la fiecare jumătate de oră. Dacă te fereşti să consumi usturoi din cauza mirosului caracteristic acestuia, poţi recurge la extract sub formă de capsule sau la un preparat homeopatic din această plantă.
Baia fierbinte. Pe lângă relaxare, o astfel de baie are efect antigripal, scăzând rezistenţa microbilor. În acest scop, stai 30-45 de minute în cada plină cu apă fierbinte, în care ai adăugat sare grunjoasă, apoi cuibăreşte-te în pat la căldură pentru cel puţin alte 30-45 de minute.
Supa de pui. De obicei, la ea recurg mamele pentru a-şi obloji copilul afectat de gripă. S-a constatat că acţionează ca un antibiotic natural și ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare. Nu există nici un motiv să n-o consume şi un adult!
Ghimbirul. Are proprietăţi antiinflamatoare. Toacă mărunt câteva bucăţi de ghimbir, lasă-le la fiert până când devin gălbui, strecoară lichidul şi bea-l! Poţi adăuga puţină miere. Sau consumă ghimbir ras amestecat cu miere.
Frecţia şi inhalaţiile. Frecţiile, o variantă mai puternică a masajului, intensifică circulaţia sangvină, relaxează musculatura, fiind recomandate în stări gripale asociate cu febră. Iar inhalaţiile făcute 3-4 seri la rând, înainte de culcare, cu plante puternic aromate precum menta, busuiocul, scorţişoara, cimbrişorul (combinate sau separat) eliberează căile respiratorii şi stimulează respiraţia, ferindu-te de răceli.

Vinovat, frigul?

Oricât de ciudat ar părea, majoritatea cazurilor de răceală se înregistrează primăvara şi toamna, nu iarna, virusul devenind activ în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald şi invers. Deşi nu sunt puţini cei care cred că răceala este urmarea expunerii la frig, numeroase studii au demonstrat că influenţa frigului în apariţia bolii este nesemnificativă. Pe de altă parte, vremea rece poate fi învinovăţită de răcelile noastre, pentru că ne ţine mai mult timp în încăperi neventilate, cu aer uscat, care face ca mucoasa nazală să se usuce şi ea, fiindu-i astfel dificil să lupte cu virusurile. Aşadar, nici temperatura corporală, nici cea ambientală nu se numără printre vinovaţii răcelilor. Răceala este provocată de virus, nu de frig! Un rol hotărâtor în contractarea ei îl joacă însă sistemul imunitar, lipsa rezistenţei organismului la variaţiile de temperatură favorizând instalarea răcelii.

Ştiai?

Persoanele care dorm insuficient sunt mult mai predispuse la infecţii şi răceală decât cele care se bucură de un somn odihnitor în fiecare noapte, de cel puţin opt ore.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: © Voyagerix – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns