Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum scapi de cicatricele post acnee

Cum scapi de cicatricele post acnee

cicatrice acnee

Cicatricele apar de obicei după acnee inflamatorie severă şi pot fi de mai multe feluri, caracteristicile lor fiind esenţiale în stabilirea unei scheme de tratament corecte. De aceea, trebuie să vă asiguraţi că medicul stabileşte iniţial tipul de cicatrice post acnee.

Cicatricele recente, superficiale şi care nu sunt foarte adânci se pot şterge cu peelinguri antiacnee care au la baza acizi de fructe, salicilic etc. Avantajele folosirii peelingurilor în tratamentul acneei sunt multiple. În primul rând, grăbesc obţinerea rezultatelor (la o săptămânădupă procedură se observădeja o ameliorare), se pot asocia cu tratamentul local şi general fără probleme, tratează nu numai leziunile active, dar şi petele hiperpigmentare postinflamatorii ce apar uneori la persoanele cu pielea închisă la culoare după vindecare. Dintre peelingurile enumerate mai sus cel pe bază de acid salicilic este cel mai eficient (95-97% pacienţi mulţumiţi). Acesta ameliorează aspectul pielii grase, cu scăderea producţiei de sebum şi micşorarea porilor dilataţi. Peeling-urile se realizează într-o serie de 3-5 şedinţe săptămânale, la 2 săptămâni sau o dată pe lună. După peeling pielea este mai uscată, cu roșeață temporară pentru 2-3 zile şi tendinţa la descuamare. Pentru menţinerea rezultatelor să recomandă uneori repetarea procedurii trimestrial.

Cicatricele profunde vor fi mai întâi excizate cu un instrument special şi apoi tratate prin procedura laser, pentru a obţine rezultate excelente. Dacă vom folosi numai o procedură, rezultatele rămân undeva la mijloc. De aceea, se recomandă procedurile combinate: excizie şi procedurăablativă (laser), dar aici rezultatele se văd într-un timp mult mai îndelungat.

Secretul vindecării cicatricelor de acnee este folosirea unor proceduri combinate. De exemplu, în urma injectărilor cu acid hialuronic printr-o tehnică aparte, combinat cu cross peeling şi microdermoabraziune, se obţin rezultate foarte bune şi mult mai repede, faţă de intervenţiile cu laser. Se atenuează astfel cicatricile şi se îmbunătățește aspectul general al pielii, care devine mai netedăşi cu porii mai puţin vizibili, a menționat dr. Daniela Taher, medic specialist, dermatologie estetică şi manager medical al clinicii Skin Clinic.

Noutăți în tratamentul cicatricelor post acnee

  • Mulţi dermatologi utilizează dermarollerul, un dispozitiv asemănător unui rulou cu ace fine, de 1-2 milimetri. Rezultatele sunt foarte bune pentru cicatrice rotunde şi elastice, recente. Sunt necesare 3-4 şedinţe un interval de o lună. Procedura se efectueazădupă aplicarea unei creme anestezice şi este puţin dureroasă. Roşeaţa post procedură poate dura până la o săptămână, însă rezultatele sunt permanente, comparabile cu cele obţinute cu tratamentul cu laser. Un alt avantaj al acestei proceduri este costul mult mai accesibil decât în cazul laserului.
  • O metodă nouă pentru cicatricile profunde este injectarea de substanţe de umplere (aceleaşi ca pentru riduri) folosind o tehnică specială cu rezultate imediate în comparaţie cu tratamentele laser. În orice caz, e bine cicatricile trebuie tratate cât mai repede, pentru că odată cu trecerea anilor, ele devin mai vizibile datorităscăderii elasticităţii pielii.

Text: PR

Foto: Arhiva personală dr. Daniela Taher

Comments

comments

Lasă un răspuns