Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor?

Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor?

autoexaminarea sanilor

Cancerul este una dintre bolile secolului, iar cel mamar reprezintă principala teamă a femeilor de pretutindeni. Specialiștii estimează că una din nouă femei va dezvolta cancer de sân la un moment dat în viață, iar 70% din cazuri sunt descoperite prin autoexaminare.

În general, pentru femeile sub vârsta de 50 de ani este recomandată ecografia mamară, iar pentru cele de peste 50 de ani mamografia. Totuși, medicii recomandă și autoexaminarea lunară, care se face foarte simplu și rapid acasă.

Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor?

Autoexaminarea sânilor se poate face când te schimbi de haine sau la duș, oriunde te simți confortabil. Contează doar să fii dezbrăcată.

Se începe prin examinarea în oglindă, pentru a observa dacă au apărut modificări în aspectul sânilor. Fii atentă la mărime, formă, contur, structura pielii, memolon etc.

Urmează apoi palparea sânilor. Aceasta trebuie să includă atât sânul, cât și axila, și se folosesc degetul arătător și mijlociu. Nu trebuie să aplici o presiune foarte puternică, dar trebuie să poți simți și ce se află în interior, nu doar suprafața. Folosește mișcări circulare, deplasează-te jos-sus și stânga-dreapta, pentru a fii sigură că acoperi toată suprafața sânului. Dacă ai sânii mari, este recomandat să stai și culcată pe o parte, pentru a-ți palma sânii cât mai bine.

Momentul potrivit pentru autoexaminarea sânilor este la 3-5 zile după începerea menstruației, atunci când sânii nu sunt umflați sau dureroși.

La ce trebuie să fii atentă?

Nodulii sunt niște umflături de mici dimensiuni, porțiuni din țesut care au o consistență crescută față de restul țesutului. Totuși, nu trebuie să te panichezi, pentru că aproximativ 85% dintre noduli sunt benigni (nu sunt de natură canceroasă). Cel mai sigur mod de a afla ce fel de nodul ai este să mergi la medicul specialist. Acesta îți va face o ecografie, o mamografie și o puncție-biopsie.

 

 

Citește și: Totul despre cancer. Cauze, tipuri, remedii

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns