Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum se manifesta andropauza

Cum se manifesta andropauza

Andropauza nu este o afectiune ci o transformare fiziologica normala, similara menopauzei la femei. Andropauza se manifestă la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani si este produsa prin scaderea fiziologica si normal a secretiei de hormoni androgeni.

Hormonii androgeni, sau hormonii masculini sunt produşi de testicule şi de glandele suprarenale. Aceşti hormoni controleaza si coordoneaza activitatea glandelor sexuale masculine si au un rol important in prevenirea bolilor coronare deoarece contribuie la digestia şi arderea grăsimilor. Hormonii adrogeni sunt secretati si de femei, dar in cantitate mult mai mica.

Andropauza reprezintă practic scăderea nivelului seric al testosteronului la bărbaţi odată cu înaintarea în vârstă. Acest sindrom prezintă câteva simptome, intr-o oarecare masura similare cu menopauza la femei. Cele mai frecventa stari care sunt asociate cu andropauza sunt: oboseala, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate şi pierderea interesului pentru actul sexual.

Un semn tipic al andropauzei este modificarea masei musculare, aparitia depozitelor de grasime si disfuncţia erectilă.

Simptomele variază de la un individ la altul. Cel mai adesea, simptomele se manifestă după vârsta de 50 de ani, când producţia de hormoni masculini se diminuează treptat. În majoritatea cazurilor, modificările se manifestă mai mult la nivel psihologic. Astfel, starea de oboseală, iritabilitatea, sindromul depresiv sau pierderea stimei de sine pot fi cele mai frecvente semne ale apariţiei andropauzei. Erecţiile sunt şi ele afectate de acest sindrom, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.

Unii bărbaţi pot prezenta şi alte simptome. Printre acestea, cele mai frecvente fac referire la tulburările de memorie, astenie, obezitate abdominală, modificări ale glandelor sudoripare si reducerea masei musculare concomitent cu aparitia depozitelor de grasime in zone tipic feminine (fese, abdomen).

Andropauza este considerată echivalentul  menopauzei existente la femei, dar bărbaţii nu dispun de un punct de reper, cum este menstruaţia în cazul femeilor.

Cum poate fi tratată andropauza?

Tratamentul variaza de la caz la ca si este de cele mai multe ori hormonal cu scopul de a creşterea nivelului de testosteron. Acesta contribuie la prevenirea efectelor îmbătrânirii si amelioreaza manifestarile andropauzei. Totodată, creşterea nivelului de testosteron este necesar şi pentru întărirea masei musculare. Tratamentul cu hormoni trebuie aplicat cu mult discernamant dat fiind faptul ca produce cresterea riscului de apariţie a cancerului de prostată şi a unor tulburări ale sistemului cardiovascular. Apneea poate apărea ca un efect secundar al administrării de testosteron, de exemplu.

Tratamenul este contraindicat pentru barbatii care sufera de cancer de prostată, adenom de prostată sau de tulburări respiratorii importante.

Terapia cu testosteron se aplică în momentul în care există un nivel al testosteronului cu valori cuprinse între 2,5 şi 3 ng/ml. Scopul acesteia este ameliorarea libidoului masculin şi prevenirea efectelor îmbătrânirii. Alte efecte pozitive care s-au observat la pacienţi sunt: ameliorarea stării de spirit, îmbunătăţirea activităţii sexuale şi cea a calităţii somnului şi chiar creşterea masei musculare. Medicii susţin că efectele terapiei sunt vizibile, de cele mai multe ori, după câteva luni.

Afla si alte semne care iti arata ca EL este la andropauza

 

Comments

comments

3 thoughts on “Cum se manifesta andropauza

  1. Bua, mă numesc Catalin, am o problema ce ar putea fi cauzata de andropauza, erectiile sunt de lunga durata,dar nu reusesc sa am orgasm, am 50 ani si citeva luni, alte probleme de sanatate,ar fi ceva cu tensiunea arteriala ,o usoara astenie, .

Lasă un răspuns