Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum tii departe bolile femeiesti, Câteva sfaturi bune!

Cum tii departe bolile femeiesti, Câteva sfaturi bune!

Cum tii departe bolile femeiesti, Câteva sfaturi bune! Este adevărat că la 20 de ani nu e ca la 30 şi nici la 30 ca la 40! Sensibilităţile sunt altele, factorii de risc sunt diferiţi.

Infecţiile urinare

Femeile cu vârste între 20 şi 30 de ani au mai multe raporturi sexuale decât cele din alte grupuri de vârstă şi,  de multe ori, cu parteneri diverşi. Sexul e sănătos, dar există un impediment: multe bacterii pot urca prin uretră în timpul actului sexual, provocând infecţii urinare. Chiar şi prezervativele produc aceste infecţii, din pricina spermicidelor care tulbură echilibrul florei bacteriene, favorizând infecţiile.

CE-I DE FĂCUT: urinarea imediată după actul sexual, pentru eliminarea bacteriilor, ştersul corect (din faţă spre spate), folosirea lenjeriei de bumbac. Bea suc de afine măcar o cană pe zi; antioxidanţii din aceste fructe împiedică bacteriile să adere la mucoasa vezicii.

Bolile cu transmitere sexuală

Apar mai cu seamă în această perioadă a vieţii tocmai din pricina activităţii sexuale intense şi cu mai mulţi parteneri. Două dintre cel mai des răspândite sunt gonoreea (urinare dureroasă, sângerări anormale şi scurgeri vaginale) şi infecţia cu chlamydia (de obicei fără simptome evidente, dar uneori cu dureri la urinat şi scurgeri vaginale anormale).

CE-I DE FĂCUT: orice scurgere suspectă trebuie să te ducă la medic; lăsate netratate, bolile cu transmitere sexuală duc la apariţia bolii inflamatorii pelvine, a infecţiei uterului şi trompelor şi, în ultimă instanţă, la infertilitate. Te ajută şi infuzia de creţişoară, câte o cană de 2-3 ori pe zi.

Sindromul ovarelor polichistice

Este o afecţiune legată de un nivel crescut de hormoni androgeni, de obicei diagnosticată la femeile de 30-35 de ani, şi se manifestă prin menstre neregulate, tendinţe de îngrăşare şi pilozitate excesivă. Sindromul ovarului polichistic este una dintre cauzele cele mai frecvente ale infertilităţii. Nu poate fi vindecat pe deplin, dar se tratează astfel încât să nu mai influenţeze fertilitatea.

CE-I DE FĂCUT: anticoncepţionale orale, pentru reglarea menstruaţiei şi a nivelului de hormoni androgeni.

Vaginita bacteriană

Categoria de vârstă predispusă acestei boli este cea de 30 de ani şi peste, când activitatea sexuală foarte intensă. Boala se carcterizează printr-un dezechilibru al bacteriilor prezente în mod normal în vagin, iar simptomele sunt asemănătoare infecţiei cu candida (mâncărimi, usturime la urinare). Cauza acestui dezechilibru bacterian poate fi tocmai excesul de igienă!

CE-I DE FĂCUT: orice disconfort trebuie să te trimită la medic; acesta îţi va recomanda antibioticele potrivite. Introdu iaurtul şi usturoiul în meniul zilnic! Băile de şezut cu infuzie de gălbenele îţi vor fi de ajutor.

Menstruaţia neregulată

Dacă sindromul se manifestă deşi ai peste 40 de ani, activitatea glandei tiroide trebuie controlată. Ajunsă în floarea vârstei, este bine să faci investigaţii pentru a regla dozarea hormonilor tiroidieni. Această testare ar trebui făcută cel puţin o dată la cinci ani.

CE-I DE FĂCUT: control medical (la endocrinolog), cu tratamentul adecvat. Mănâncă multă ceapă şi usturoi şi bea zilnic două căni cu infuzie de talpa-gâştei!

Cancerul ovarian

Manifestările cancerului ovarian sunt subtile, dar există anumite semne menite să te avertizeze: balonare, dureri abdominale, urinări frecvente, lipsa poftei de mâncare sau apariţia prea rapidă a senzaţiei de saţietate. Dacă aceste simptome au frecvenţă zilnică şi persistă trei săptămâni, du-te cât mai repede la doctor! Nu e obligatoriu să fie cancer ovarian, dar e indicat să te vadă un ginecolog.

CE-I DE FĂCUT: extirparea chirurgicală a zonei afectate.

Comments

comments

Lasă un răspuns