Esti aici

Cura cu struguri

Vrei să-ţi eliberezi organismul de toxine, să-ţi întăreşti imunitatea şi să te încarci cu energie? Te poţi bucura de toate acestea răsfăţându-te cu struguri. Delicioşi și foarte buni pentru sănătate.

Cura cu struguri este probabil cea mai agreabilă dintre toate. Ce poate fi mai simplu şi mai plăcut decât să mănânci cât mai mulţi struguri?! Secretul efectului lor binefăcător asupra organismului îl deţine resveratrolul, pe care îl conțin din belșug mai cu seamă soiurile de culoare roşie.

Resveratrolul, un antioxidant puternic, declanşează producerea unui hormon ce protejează vasele sangvine contra inflamaţiilor, prevenind astfel bolile metabolice, ateroscleroza şi accidentele cardiovasculare. Nu este însă singura calitate a strugurilor – ei conţin în cantităţi apreciabile vitamine, minerale şi pigmenţi activi. Prin toate acestea, un consum apreciabil de struguri e benefic în anemie, reumatism, artroză, afecţiuni hepatice, renale, boli de nutriţie, rahitism, osteoporoză.

Cât priveşte cura cu struguri, ea este recomandată pentru accelerarea metabolismului (debarasarea rapidă de surplusul de kilograme), eliberarea organismului de toxine şi de lichide în exces, pentru întărirea imunităţii, dar şi ca tratament adjuvant în caz de constipaţie, congestie hepatică, litiază biliară, afecţiuni dermatologice, nivel crescut de colesterol, reumatism, obezitate, hipertensiune. Iată şi alte câteva „promisiuni“ ale unei astfel de cure.

Un plus de energie

Niciodată de prisos, nu-i aşa? N-ai decât să mănânci struguri, iar oboseala şi lipsa de vlagă vor dispărea. Pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale din boabele de struguri, cu o acţiune reconfortantă asupra organismului, zahărul pe care îl conţin, trecând direct în sânge, se asimilează foarte uşor datorită prezenţei vitaminei B, care contribuie la funcţionarea optimă a sistemelor muscular şi nervos. Aşa se explică efectul energizant al strugurilor.

Piele frumoasă

Da, chiar aşa, strugurii sunt soluţia multor nemulţumiri legate de aspectul pielii. Specialiştii laboratoarelor Caudalie explică efectul excelent pe care îl au asupra epidermei prin aceea că viţa-de-vie are propriul ei mecanism de stocare a apei. În condiţii meteorologice neprielnice, planta strânge rezerve de apă în rădăcini şi tulpină pentru a le folosi în momentul când apar frunzele şi apoi fructele. Această apă din boabele de struguri, foarte bogată în minerale şi vitamine, este puternic hidratantă şi hrănitoare. Un argument nu doar în favoarea curei de struguri, pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate, ci şi pentru a avea o piele frumoasă, luminoasă şi catifelată.

Minus 4 kg în 7 zile

E tentant să slăbeşti până la 4 kg răsfăţându-te cu delicioasele boabe de strugure. În funcţie de metabolismul tău, mai intens sau mai lent, şi de cantitatea de struguri pe care o consumi, în numai o săptămână, poţi pierde între 500 g şi 4 kg din cele considerate în plus. Secretul constă în dinamizarea metabolismului. Ca dieta să fie eficientă, va trebui să te răsfeţi în fiecare zi cu cel puţin o jumătate de kilogram de struguri. În afară de struguri, ai voie să mănânci lactate, peşte sau carne de pui. Ca aliment de bază, strugurii, pe lângă faptul că potolesc, prin zaharurile conținute, senzaţia de foame, îţi hidratează organismul şi accelerează metabolismul de ardere a grăsimilor.

Mai bine NU

Oricât de tentant e să ţii o cură cu struguri, consumul de struguri este contraindicat dacă eşti hipertensivă, suferi de diabet zaharat ori te confrunţi cu boli renale sau hepatice grave.

În ce constă

Varianta I. O zi pe săptămână, doar struguri. Aceştia constituie un mijloc excelent de eliberare a organismului de toxine şi de eliminare a surplusului de lichide. Stabileşte o zi pe săptămână în care să consumi doar 2 kg de struguri sau să bei cinci pahare de suc de struguri proaspăt (must).

Varianta II. 3+5+3. Altfel spus, trei zile de acomodare, în care consumi, pe lângă alte alimente, o cantitate crescută treptat de struguri (prima zi 0,5 kg, a doua zi 1 kg, a treia zi 1,5 kg), urmate de cinci zile în care consumi doar struguri, apoi un răgaz de trei zile în care organismul să se reacomodeze cu hrana obişnuită (vei da preferinţă aşa-ziselor mâncăruri uşoare).

Repartizează cantitatea zilnică de struguri (până în 3 kg) în 6-7 porţii şi consumă-i cu tot cu coajă (conţine fibre şi antioxidanţi) şi semințe (bogate în nutrienţi valoroşi sub aspect terapeutic), mărunţiţi mai întâi între dinţi.

Ştiai? Deşi mai dulci, strugurii albi sunt mai săraci în vitamine. Iar cei negri, mai acrişori, pot irita intestinul. Aşadar, când vrei să ţii cura cu struguri, e ideal să alternezi mai multe soiuri.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr36/08.09.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns