Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De azi nu mai fumezi!

De azi nu mai fumezi!

Nu bei cafeaua fără ţigară, când eşti stresată nu laşi din mână pachetul până nu-l dai gata, iar dacă ieşi în oraş cu prietenii, inhalezi nori întregi de fum. Ce rişti şi ce-i de făcut, afli de îndată!

Ai auzit de multe ori câte efecte nocive are tutunul asupra organismului, dar parcă-ţi place mai tare să-i crezi pe cei care spun că fumatul e un obicei inofensiv, blamat pe nedrept de specialişti şi de nefumători. Cu toate astea, studiile demonstrează contrariul şi se bazează pe fapte concrete: bolile cardiovasculare, respiratorii şi cancerul (nu doar cel pulmonar) sunt de câteva ori mai frecvente la fumători. Nici tusea sâcâitoare care nu-ţi dă pace de la o vreme nu-i întâmplătoare, nici faptul că gâfâi şi cu greu poţi respira după numai câteva trepte urcate. E drept, problemele sunt direct proporţionale cu numărul de ţigări consumate.

Efecte nefaste cu duiumul

Nu prea-ţi vine să iei de bune avertismentele de pe pachetele de ţigări, doar n-o să păţeşti chiar tu asemenea grozăvii! Lăsând la o parte afecţiunile grave pe care le declanşează, tutunul are şi urmări imediate, mult mai uşor de observat: miros neplăcut al respiraţiei, dinţi îngălbeniţi, haine îmbâcsite, păr subţire şi tern, mai puţină energie, rezistenţă scăzută la efort, ten îmbătrânit, plus dependenţa care te face să stai ca pe ace dacă a trecut mai mult de o oră fără să fi fumat. Nici cheltuiala pe care o faci lună de lună nu-i de ici, de colo – la  un calcul simplu, îţi dai seama că, în funcţie de cât fumezi, câteva sute de lei se duc pe această plăcere vinovată.

Cum e mai rău

Ca întotdeauna, riscul este mai mare pentru cei care fac excese. Mai mult, în anumite momente ale zilei, organismul este mai vulnerabil şi toxinele mai dăunătoare, plus că şi combinaţiile nefaste pot agrava lucrurile care şi-aşa nu stau pe roze. Iată de ce să te fereşti îndeosebi:

  • să fumezi de la prima oră a dimineţii, înainte să mă-nânci;
  • să dai gata un pachet pe zi (sau mai mult);
  • să fumezi târziu în noapte;
  • să amesteci tutunul cu alcool.

Mergi la analize!

Dacă fumezi, e bine să-ţi faci anual câteva analize pentru plămâni (spirometrie, radiografie, bronhoscopie) şi inimă (măsurarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, electrocardiogramă) ca să vezi cum stai cu sănătatea.

Ţigara electronică, un pic mai bună

Nu e tocmai ieftină, aşa că te întrebi dacă merită ori nu investiţia. Cel dintâi avantaj este pentru cei în preajma cărora fumezi. Dacă ai copii sau nefumători în familie, ţigara electronică este nu doar bine-venită, ci şi foarte necesară, pentru că exclude fumatul pasiv. Tu nu vei observa nicio diferenţă, deosebirea fiind doar aceea că, în loc de fumul nociv rezultat în urma arderii la o ţigară obişnuită, cea electronică emană aburi încărcaţi cu nicotină.

De azi, spune NU!

Chiar dacă bătrânelul pe care-l ştii de când erai copil a trăit o sută de ani, deşi fuma ca turcii, nu-l lua drept exemplu şi nu conta pe norocul lui – fiecare organism suportă diferit substanţele toxice şi nu-ţi garantează nimeni că vei avea aceeaşi rezistenţă. Nu aştepta să te îmbolnăveşti ca să iei decizia de a renunţa la fumat ca pe un ultimatum din partea medicului! Fă-o din proprie iniţiativă, hotărâtă şi nu fără ajutor – e nevoie de susţinere din partea familiei, cere sfaturi şi ajutor specializat chiar şi online, gratuit, iar ca să-ţi fie mai uşor, poţi încerca tot felul de trucuri: de exemplu, apucă-te de sport ca să ai o nouă preocupare! Chiar dacă ai fost fumătoare înrăită, după zece ani fără fumat, riscul de boli produse de tutun va fi aproape ca al unui om care n-a fumat vreodată. Multe alte lucruri se întâmplă în corpul tău de îndată ce renunţi la fumat, ne spune dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog: „Studiile arată că, după 2-3 săptămâni fără ţigări, circulaţia sangvină se îmbunătăţeşte şi funcţia pulmonară creşte cu până la 30%, după un an riscul de boli cardiovasculare este la fel de mic ca şi în cazul unui nefumător, iar după 5-15 ani riscul de a face cancer este acelaşi ca în cazul unei persoane care nu a fumat niciodată“.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/14.08.2014

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns