
Te înțeapă și te ustură în gât, nu mai poți să înghiți și ai răgușit? Află ce să faci pentru a învinge rapid supărătoarele dureri, atât de frecvente în sezonul rece!
Durerea în gât apare când se inflamează mucoasele de la nivelul gâtului. De cele mai multe ori, este un simptom lipsit de gravitate, de natură virală. Deși nu sunt la fel toate durerile de gât, oricare dintre ele trebuie atent tratată, întrucât duce la complicații.
Cauze
Explicația e simplă: virusurile și bacteriile care declanșează clasicele boli de sezon (răceală, gripă, amigdalită, faringită etc.) ajung în organism prin nas ori gură. Astfel, fiind poartă de intrare pentru agenții patogeni, nasul și gura sunt primele zone afectate.
Desigur, de apariția durerilor în gât nu sunt vinovați doar microbii. În unele situații, inflamația mucoaselor este generată de aerul prea uscat, de praf, fum de țigară, stres ori de oboseala accentuată. Durerea în gât apărută rapid, în câteva ore, și care e însoțită de febră și dureri musculare este, cel mai probabil, de origine infecțioasă.
Citește și: 6 leacuri pentru dureri in gat
Amigdalita
Este o infecție sau o inflamație a amigdalelor palatine (glande situate de o parte și de alta a gâtului, în fundul gurii). Ca și faringita, e cauzată de virusuri sau de bacterii (frecvent, de streptococul betahemolitic grup A). Principalele simptome: dureri în gât, dificultăți la înghițire, inflamație (roșu în gât), amigdale mărite și acoperite de depozite purulente, albe-gălbui, febră peste 38,5ºC, ganglionii limfatici de la gât umflați și dureroși, stare generală proastă. Pot apărea simptome specifice răcelii: nas înfundat, secreții nazale, dureri de cap, strănut, tuse. Amigdalitele streptococice netratate corespunzător dau complicații serioase, precum otită, sinuzită, reumatism articular etc.
Ce să faci
- Contra durerii, febrei și inflamației, ia un antiinflamator. Local, folosește un preparat antiseptic (dropsuri, spray etc.).
- Fă gargară cu apă sărată de câteva ori pe zi.
- Bea multe lichide ca să previi deshidratarea. Mănâncă alimente ușor de înghițit, de preferat moi și reci (iaurt, piure de fructe etc.).
- Suge cuburi de gheață sau mănâncă înghețată pe băț (alimentele reci diminuează inflamația).
- Dacă simptomele nu se atenuează în două, trei zile, ar fi bine să mergi la medic, fiindcă poate fi vorba de amigdalită bacteriană, care se tratează cu antibiotice.
Nu uita! Amigdalita este contagioasă. Picăturile de salivă sau secrețiile ce ajung în aer prin vorbit, strănut, tuse și respirație conțin microbii ce transmit boala. De asemenea, infecția se transmite prin obiectele contaminate care intră în contact cu gura, ochii, nasul.
Citește și: Pulmoll – primul pas in tratarea durerilor de gat
Faringita
Este o inflamație a mucoasei faringelui, de natură virală (rinovirus, adenovirus, coronavirus) sau bacteriană (adeseori, streptococul betahemolitic grup A). Faringita (angina) apare fie ca simptom al altor infecții (răceală, gripă, mononucleoză, stomatită etc.), fie ca afecțiune. Se manifestă prin dureri intense în gât, dificultate la înghițire, senzație de înțepături și arsură în gât. Este posibil ca ganglionii de la gât să se inflameze. În angina virală, apar simptome precum febră mare, conjunctivită, secreții nazale, nas înfundat, strănuturi. Dacă te doare în gât, dar nu ai febră, nu-ți curge nasul și ganglionii nu s-au umflat, e posibil ca afecțiunea să fie cauzată de o alergie sau de o substanță iritantă.
Ce să faci
- Mănâncă numai alimente cu consistență moale. Include în meniu peștele gras, pentru că are proprietăți antiinflamatoare. Bea multă apă.
- Pentru a calma durerea, ia un antiinflamator (paracetamol, ibuprofen) sau suge dropsuri speciale pentru gât, care diminuează inflamația și acționează ca un anestezic local.
- Fă gargară cu apă sărată: o linguriță de sare la o cană de apă. Repetă la fiecare oră.
- Nu fuma și evită spațiile în care se fumează.
Important! Adresează-te medicului dacă durerea nu mai trece, deschizi gura cu dificultate, ai febră mai mare de 39°C, simți că îți înțepenește ceafa, observi sânge sau mucus în salivă.
Laringita
O numim răgușeală și este o inflamație a mucoasei laringiene. Organul în care se găsesc corzile vocale, laringele, poate fi iritat de consumul de tutun sau alcool, de suprasolicitarea corzilor vocale, expunerea la fum, variațiile bruște de temperatură, umiditate, aer condiționat, poluare. Adeseori, laringita este cauzată de virusuri sau bacterii. Afecțiunea se manifestă prin răgușeală, care de multe ori este singurul simptom, dar pot apărea durere la înghițire, senzație de gâdilătură în gât, nevoia de a-ți drege des vocea, tuse seacă, febră ușoară.
Ce să faci
- Timp de una, două zile, nu vorbi deloc, nici măcar în șoaptă (vorbitul în șoaptă este chiar mai solicitant pentru laringe).
- Fă inhalații cu ceai de mușețel și bea ceaiuri calde îndulcite cu miere.
- Evită fumatul, alcoolul, băuturile carbogazoase și condimentele.
- Ca să diminuezi inflamația, ia un antiinflamator (paracetamol, ibuprofen) sau folosește un spray decongestiv.
- Du-te la medic dacă răgușeala persistă mai mult de patru, cinci zile sau dacă apar dificultăți la respirație.
Sfat. Ca să previi laringita, evită schimbările bruște de temperatură și efortul vocal prelungit și tratează prompt și corect infecțiile de la nivelul căilor respiratorii!
Citește și: Inlatura cu minte durerile de cap
Remedii Naturale
Iată câteva remedii naturale care te ajută să învingi durerile în gât:
- Mestecă propolis bucățele, pentru că are efect antiinflamator, antibacterian și cicatrizant.
- Combină sucul de la o lămâie cu o lingură de miere și 100 ml de apă, apoi adaugă un cub de gheață. Bea amestecul cu paiul, cu înghițituri mici.
- De patru, cinci ori pe zi, fă gargară cu ceai de mușețel sau salvie.
- Fă gargară cu bicarbonat de sodiu de două, trei ori pe zi – o jumătate de linguriță de bicarbonat la 50 ml de apă caldă.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: Thinkstock
Cel mai interesant e ca eu mai mereu sufar de amigladita vara. Mi se ufla atit de tare ca ajung sa respir frt greu. Acum ca stiu ca sunt predispusa sa o fac vara incerc sa iau pentru profilaxie compimate de supt astfel incit sa reusesc sa tin sub control situatia si sa nu ajung la crizele pe care le-am mai avut.
Buna de câteva zile tot ms ustura in zona gâtului aproape de piept și mănâncă bine nu am treaba cu înghițitul ce as putea sa iau sa scap de usturime decasept am luat și câteodată m-a lasă și după aia Iara începe sa m-a usture
E foarte util o informatie..