
Am facut o lista (am o pasiune pentru liste, recunosc!) cu cele mai importante 6 motive pentru care este bine sa mananci oua. Pe nedrept hulite si condamnate ba pentru ca ar contine colesterol, ba pentru ca ar face rau celor care au probleme de sanatate, ouale sunt alimente perfecte.
O serie de dovezi noi publicate de British Medical Journal arata ca un consum moderat de oua (5-6 oua pe saptamana) nu doar ca nu aduc nici un deserviciu sanatatii, ba chiar sunt un mare beneficiu pentru sanatate si frumusete. Iata de ce este bine sa mananci oua.
Oul te ajuta sa fii mai frumoasa. Oul contine nutrienti care hranesc fabulos pielea din interior. Previn ridurile si mentin stralucirea ochilor. In plus oul este esential pentru par frumos.
Ouale sunt esentiale in orice dieta fie ca este vorba despre o cura de slabire fie ca este vorba despre o dieta sanatoasa, fara restrictii alimentare. Ouale sunt perfecte la micul dejun, iar cele mai bune sunt cele fierte tari sau omleta. Ouale sunt o exceptionala sursa de colina, vitamina B, si proteine esentiale ceea ce le face ideale in dieta femeilor insarcinate si a copiilor.
Ouale sunt unul din alimentele care taie senzatia de foame si te face sa te simti satul pentru incredibil de multa vreme, raportat la cat de mici sunt si la cat de putine calorii au. Doua oua la gustare sunt solutia perfecta, iar consumate seara (da, seara!) in ciuda prejudecatilor lipsite de temei, sunt garantia unui somn sanatos si relaxat fara nici o problema legata de foame.
Ouale imbunatatesc reflexele. Un studiu incheiat recet arata ca tirozina, un aminoacid gasit in oua, intensifica reactiile si reflexele cu circa 20%. Aceasta face din oua alimentul ideal pentru perioadele de stres, oboseala sau efort intens si consum mare de energie. Si asta fara nici un fel de angoase calorice, pentru ca doua oua fierte au circa 150 de calorii.
Ouale reduc riscul de cancer. Foarte bogate in antioxidantii acestea reduc riscul aparitiei cancerului si previn instalarea bolilor cardiovasculare. Un ou fiert are la fel de multi antioxidanti ca si un mar. Beneficiile se fac simtite daca vei manca in medie 4-5 oua pe saptamana.
Ouale scad tensiunea arteriala. Exista in oua o proteina care este responsabila pentru reducerea tensiunii arteriale si care actioneaza in acelasi mod ca un un inhibitor al angiotensinei (substanta care produce rigidizarea vaselor de sange). Un compus de sinteza care imita actiunea acestei proteine este inclus in medicamentele care scad tensiunea.
Ouale nu trebuie mancate doar dimineata, ci pot fi consumate pe parcursul intregii zile, fara nici un fel de probleme. Limita superioara este de 10 oua pe saptamana, iar media undeva la 5-6 oua pe saptamana pentru adulti. Cele mai bune sunt ouale fierte tari, dar si cele moi. Omleta de albus este ideala, dar asta nu inseamna ca trebuie evitat galbenusul, adica partea din ou care contine toti nutrientii specifici.
O dieta sanatoasa inseamna o alimentatie rationala, unde produsele animale trebuie sa reprezinte doar 30% din aporul zilnic, iar restul trebuie sa fie format din fructe, legume si cereale integrale, precum si grasimi vegetale. (Otilia Ignat)
Citeste si afla cum poti face cele mai frumoase oua de Paste