Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > De ce este fundamental necesară vitamina B12

De ce este fundamental necesară vitamina B12

 

Statisticile arată că două persoane din cinci suferă de deficit de vitamina B12. Vitamina B12 este fundamental necesară organismului şi provine doar din alimente de origine animală. Deficitul de vitamina B12 nu are simptome caracteristice, organismul poate rezista fără aportul corect de vitamină B12, dar efectele carenţei sunt extrem de serioase. Carenţa de vitamină B12 este specifică vegetarienilor, celor care consumă carne şi produse de origine animală ocazional, sau produse foarte prelucrate termic şi chimic, dar şi după perioadele de post.

Pe lista cu probleme de sănătate pe care le provoacă carenţa de vitamină B12 se numără tulburările mentale, depresia, sentimentul de apatie, modificări ale dispoziţiei, lipsa de motivare, slăbiciune musculară, oboseală, dar şi afecţiuni ireversibile ale creierului şi ficatului.

Iată care este rolul pe care îl are vitamina B12 în organism.

Susţine toate funcţiile celulare. Vitamina B12 susţine procesul de absorbţia de nutrienţi la nivel celular, susţine procesul de digestie, de absorbţie şi utilizare a fierului. Anemia poate avea drept cauza nu absenţa fierului cu a vitaminei B12.

Susţine sistemul nervos. Vitamina B12 asigură dezvoltarea sistemului nervos şi menţine funcţiile cerebrale. Aportul corect, zilnic de vitamină B12 ajuta la mentinerea sănătăţii sistemului nervos.

Susţine formarea celulelor şi protejează ADN-ul de modificări aberante, prevenind bolile degenerative şi cancerul. Vitamina B12 protejeaza informaţia genetică în procesul de formare al celulelor noi, iar prin aceasta previne aberatiile celulare, susţine longevitatea şi tinereţea celulară. vitamina B12 contribuie la formarea de celule roşii în sânge.

Vitamina B12 este esenţială pentru fertilitatea feminină. O doză sănătoasă de vitamina B12, în fiecare zi întăreşte fertilitateaşi susţine sarcina. De asemenea, ajută la reglarea funcţiilor hormonale şi îmbunătăţeşte starea de spirit, prevenind depresia în timpul sarcinii şi după naştere.

Îmbunătăţeşte capacitatea cognitivă. Vitamina B12 este considerată ca fiind vitamina energiei, deoarece este cea care mobilizează resursele de energie ale organismului. În plus are puterea de a spori capacitatea cognitivă, ceea ce înseamnă că poate promova concentrara, claritate în gândire şi stimulează memoria.

Joacă un rol esenţial în producerea de melatonină. Melatonina este esenţială pentru organism fiind responsabilă de păstrarea ritmului somn-veghe. Secreţia naturală de melatonina scade cu vârsta şi aportul de vitamina B12 susţine procesele naturale care produc melatonină.

În mod special vegetarienii sau în perioadele de post când sunt excluse din alimentaţie produsele de origine animală este necesar suplumentul de vitamina B12, pentru a preveni problemele pe care le produce carenţa de vitamină B12.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns