Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce este hipertensiunea arterială numită „ucigașul silențios”?

De ce este hipertensiunea arterială numită „ucigașul silențios”?

hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterială reprezintă presiunea crescută în interiorul arterelor, vasele de sânge care transportă sângele cu oxigen de la inimă la tot restul organismului. Este un factor de risc care poate crește semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiace, un accident vascular cerebrale, sau alte afecțiuni grave.

Ca regulă generală, cu cât presiunea arterială este mai mare, cu atât riscul este mai mare. Tratamentul include o schimbare a factorilor de risc care țin de stilul de viață, acolo unde aceștia pot fi îmbunătățiți. De exemplu, scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal, activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă, reducerea consumului de alcool, oprirea fumatului. Dacă este necesar, presiunea arterială poate fi crescută și prin medicamente.

În vocabularul românesc, folosit chiar și în rândul cadrelor medicale, se folosește expresia „a lua tensiunea arterială”. Această expresie este greșită, deoarece medicul nu măsoară în mod direct tensiunea arterială, ci presiunea arterială la nivelul arterelor. O presiune crescută în vas va duce la tensiunea crescută a pereților vaselor (de unde și numele bolii, hipertensiune arterială). Astfel încât, expresia corectă este „a măsura presiunea arterială”.

Ce este presiunea arterială?

Presiunea arterială este presiunea din interiorul arterelor. Presiunea arterială este măsurată în milimetri coloană de mercur (mmHg). Presiunea arterială este măsurată ca având două componente. De exemplu, 150/95 mmHg. Aceasta se citește „150 cu 95”. Unele persoane prescurtează această expresie împărțind la 10 valorile și pronunță „15 cu 9 și jumătate” – se referă, de fapt, la aceeași valoare, anume 150 cu 95. Prima valoare, cea mai mare (în exemplul de aici, 150), se numește presiune sistolică (fiind echivalentă cu presiunea în interiorul arterelor în timpul contracției inimii – sistolă), iar ceea mică (în exemplul de aici, 95) se numește presiune diastolică (fiind egală cu presiunea în interiorul arterelor în timpul relaxării inimii – diastolă).

Ce este hipertensiunea arterială?

Se folosește expresia „hipertensiune arterială”, care este de fapt un diagnostic, în principiu atunci când presiunea arterială este egală cu sau mai mare de 140/90. Valorile trebuie să fie menținute la măsurători repetate pe perioade de câteva zile. Hipertensiunea arterială poate fi de mai multe feluri:

 • Doar hipertensiune sistolică – de exemplu, 170/70 mmHg.
 • Doar hipertensiune diastolică – de exemplu, 120/104 mmHg.
 • Ambele – de exemplu, 170/110 mmHg.

Cu toate acestea, situația nu este atât de simplă. Depinzând de alți variați factori, nivelul la care presiunea arterială este considerată suficient de mare încât să fie tratată cu medicamente variază de la persoană la persoană. Din acest motiv, este recomandat să nu interpretați singuri valorile presiunii arteriale sau să luați atitudine terapeutică, ci să vă prezentați la un consult cardiologic la un medic care poate interpreta valorile presionale în contextul întregii dumneavoastră stări de sănătate.

Ce cauzează hipertensiunea arterială?

De cele mai multe ori, cauza hipertensiunii arteriale nu poate fi descoperită. În această situație, se numește hipertensiune esențială. Presiune din interiorul arterelor depinde de cât de puternic pompează inima și câtă rezistență este în artere. Se presupune că ușori îngustări ale arterelor pot crește rezistența la curgerea sângelui, ceea ce crește presiunea arterială. Cauză ușoarei îngustări a arterelor nu este clară, diverși factori pot contribui.

În alte situații, hipertensiunea arterială este cauzată de alte afecțiuni. În această situație, se numește hipertensiune secundară. De exemplu, anumite afecțiuni ale rinichiului sau hormonale pot cauza hipertensiune arterială.

Cine ar trebui să își verifice presiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este asimptomatică de obicei. Nu veți ști dacă aveți hipertensiune arterială dacă nu vă măsurați presiunea arterială. În consecință, absolut toată lumea trebuie să își măsoare regulat presiunea arterială la cel mult cinci ani. Măsurătoarea trebuie să fie mai deasă (cel mult anual) la:

 • Vârstnici
 • Persoane care au avut valori crescute în trecut
 • Persoanele cu diabet
 • Persoanele care au avut o măsurătoare precedentă între 130/85 mmHg și 139/89 mmHg (adică, nu cu mult sub valoarea considerată necesară pentru a diagnostica hipertensiunea arterială).

Dacă hipertensiunea arterială nu dă simptome, de ce este o problemă?

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru a dezvolta o boală cardiovasculară (precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral) și leziune ale rinichilor, cândva în viitor. Dacă aveți hipertensiune arterială, de-a lungul anilor va cauza leziune și la nivelul arterelor și vă va solicita suplimentar inima. Hipertensiunea arterială este doar unul din factorii de risc care pot duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cum poate fi scăzută presiunea arterială?

Presiunea arterială poate fi coborâtă prin două modalități:

 • Modificări ale stilului de viață – se estimează că intervențiile asupra dietei și activității fizice pot reduce presiunea arterială cu cel puțin 100 mmHg în una din patru persoane:
  • Scăderea în greutate în cazul supraponderalității sau obezității; presiunea arterială poate coborî cu până la 2,5/1,5 mmHg pentru fiecare kilogram pierdut. Scăderea în greutate are, de asemenea, numeroase alte beneficii.
  • Activitatea fizică regulată – cel puțin 30 minute, 5 zile pe săptămână. Poate coborî presiunea arterială sistolică cu 2 până la 10 mmHg.
  • Dieta sănătoasă
  • Consum redus de sare
  • Consum redus de alcool
 • Tratament medicamentos – care este recomandat:
  • Tuturor persoanelor care au o presiune arterială care se menține peste 160/100 mmHg în ciuda intervențiilor asupra dietei și stilului de viață
  • Persoanelor cu presiune arterială care se menține peste 140/90 mmHg în ciuda intervențiilor asupra dietei și stilului de viață și care au:
   • Diabet
   • O boală cardiovasculară preexistentă
   • Un risc de peste 2/10 de a dezvolta o boală cardiovasculară în următorii 10 ani
  • Persoanelor cu presiunea arterială peste 130/80 mmHg și care au anumite boli. De exemplu, persoanele cu anumite complicații ale diabetului, persoanele care au avut recent un infarct miocardic, un accident vascular cerebral, un accident ischemic tranzitor sau boală cronică renală.

Care este ținta pentru presiunea arterială?

Dacă luați tratament pentru hipertensiunea arterială:

 • Pentru majoritatea persoanelor care au o stare generală bună, ținta este de a duce presiunea arterială sub 140/90 mmHg
 • În unii oameni, ținta este de a coborî suplimentar presiunea arterială. Acest fapt se aplică persoanelor care au anumite boli în care controlul foarte bun al presiunii arteriale este foarte importante:
  • Persoanele care au o boală cardiovasculară
  • Persoanele cu diabet
  • Persoanele cu boală cronică renală.

Medicul dumneavoastră vă va menționa la o consultație care este valoarea optimă a presiunii arteriale personalizat dumneavoastră.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns