Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > De ce te dor sanii

De ce te dor sanii

De cele mai multe ori, durerea de san care apare din cand in cand are cauze hormonale – modificarea balantei dintre estrogen si progesteron.

Tineri si tensionati

Tinerele se plang cel mai des de dureri la nivelul sanilor din cauza unei afectiuni numite mastoza sau distrofie chistica, intalnita la doua treimi din femeile pana in 35 de ani, incidenta sindromului reducandu-se drastic dupa aceasta varsta si revenind in forta in perioada menopauzei.

De cele mai multe ori, durerea de san care apare din cand in cand are cauze hormonale – modificarea balantei dintre estrogen si progesteron. Acesti hormoni, pe langa faptul ca dicteaza evolutia ciclului menstrual, duc la retentia de apa in corp, fenomen care produce o stare de tensiune in sani, acestia devenind mai tari si durerosi. In acest caz, durerea este bilaterala, rareori afectand un singur san.

Dureri periculoase

Cand sanii dor permanent si puternic, fenomenul poate avea cauze anatomice, organice, care tin de glanda mamara si tradeaza o afectiune mai grava decat o simpla dereglare hormonala. De regula, in aceste situatii, doare un singur san, fiind mai rara afectarea bilaterala.

Cauzele nehormonale ale durerilor de san sunt multiple:

  • Traumatismele, care pot determina rani la nivelul sanului, umflarea lui, iar pielea capata culoarea violet in zona afectata.
  • Infectiile sanului (mastite) sunt frecvente in perioada de alaptare. Daca apar in afara lactatiei, ele sunt rezultatul tulburarilor endocrine sau semnaleaza tumori. Durerea este insotita de marirea in volum a sanului, congestie si, uneori, secretie de lapte sau puroi.
  • Abcesul mamar este o infectie cronica a sanului, care nu-l afecteaza in intregime, ci este localizata sub forma unei pungi de puroi intr-o portiune a glandei mamare. Uneori, la subrat pot aparea mici noduli durerosi.
  • Mastoza fibrochistica se manifesta prin dureri puternice de sani inainte de menstruatie, insotite uneori de secretie mamelonara brun-verzuie si noduli.
  • Desi se spune ca tumoarea canceroasa nu doare, se poate intampla sa apara dureri, ca semn tardiv al bolii, asociate cu alte simptome.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns