Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Depresia la femei. Solutii de recuperare dintr-o boala complexa

Depresia la femei. Solutii de recuperare dintr-o boala complexa

Depresia la femei

Depresia este o boala insidioasa din care nu ai puterea sa iesi singur. Orice intarziere in diagnosticarea corecta a bolii produce agravarea situatiei si recuperarea pacientului va dura mai mult. Tratarea depresiei este in general de lunga durata, pentru ca ea presupune atat tratament medicamentos, cat si terapie. Chiar daca apelezi la o forma de terapie rapida care sa aiba si rezultate, e posibil ca medicul psihiatru sa-ti recomande sa iei in continuare tratamentul medicamentos. Desigur, recuperarea din depresie nu se rezuma la atat.

Intelegerea bolii

Depresia este o boala complexa. Cu atat mai mult la femei, al caror organism este intr-o continua transformare. Este dificil chiar si pentru un specialist sa gestioneze toate informatiile oferite de pacient si sa puna un diagnostic diferentiat corect pentru fiecare caz in parte. Este aproape imposibil ca o persoana care nu se observa pe sine sa transmita specialistului informatii precise asa incat acesta sa poata avea o imagine de ansamblu asupra situatiei.

Pacientii duc si ei o lupta in a intelege ce se intampla cu ei si de ce. Este complicat si pentru familiile si prietenii celor bolnavi sa-i inteleaga si sa se raporteze corect la boala lor. Ca sa intelegi depresia trebuie sa-ti pese, pentru ca sunt multe variabile de luat in calcul.

Un complex de cauze

Se spune frecvent ca depresia are cauze psihologice sau chimice. Si este adevarat. Dar nu e doar atat. Dezechilibrele chimice care se produc la nivelul creierului se pot regla treptat cu medicatia corespunzatoare. Asta este partea relativ simpla care decurge dintr-un diagnostic corect. Cauzele psihologice se pot corecta prin psihoterapie si recuperarea depinde in egala masura de specialist si de pacient. Sa gasesti un specialist cu care sa te poti intelege conteaza mult, dar conteaza chiar mai mult ca pacientul sa vrea sa se vindece. Sa fie dispus sa lucreze cot la cot cu specialistul.

Nu neglijati dezechilibrele hormonale

Pe langa lucrurile stiute si general valabile, in cazul femeilor mai intervine o cauza – cea hormonala. De la menstruatie, la sarcini si pana la menopauza corpul femeii este sub asediul hormonilor. Si pot aparea dezechilibre. Ele par uneori a nu avea nicio legatura cu depresia, par a fi vorba de boli fizice, somatice. Aici devine fundamentala comunicarea dintre pacient si specialist. Fara informatii despre starile si comportamentele pacientului, specialistul nu poate nici macar sa banuie ca e vorba de un dezechilibru hormonal care declanseaza sau accentueaza depresia. Ideal ar fi ca atunci cand e vorba de o femeie suspecta de depresie, sa faca si analizele necesare pentru depistarea dezechiliobrelor hormonale.

O greseala care se face uneori

Depresia este o boala foarte personala. Ce inseamna asta? Inseamna ca ea se manifesta in functie de fiecare persoana in parte si de bagajul unic pe care il poarta aceasta. Tratamentul corect si forma eficienta de recuperare din depresie nu e aceeasi la toata lumea. Pacientii si specialistii deopotriva trebuie sa inteleaga ca fiecare caz de depresie e unic si trebuie tratat ca atare. Ceea ce functioneaza pentru o persoana, poate sa nu functioneze deloc in cazul alteia. Daca la prima incercare de tratare, indiferent de metoda, nu aveti rezultatele asteptate, nu renuntati sa mai tratati boala. Cautati pana gasiti – metoda potrivita, specialistul potrivit, tratamentul potrivit. Da, e nevoie de perseverenta, dar sanatatea e pretioasa si merita sa lupti ca sa o recuperezi.

Depresia si somatizarea ei

Un alt aspect care merita luat in calcul este somatizarea depresiei. Atunci cand o persoana a amanat mult consultul de specialitate, boala nu mai e doar psihica ci si fizica. Incepe sa se manifeste ca si cum ar fi o boala organica. Daca te tratezi numai fizic asteptand rezultate, s-ar putea sa fii dezamagit si sa pierzi timp pretios. Trateaza-ti depresia in complexitatea ei, nu doar pe bucati, daca vrei sa ajungi la vindecare completa.

Asadar, daca vrei sa scapi de aceasta boala e nevoie sa:

  • Cand iti dai seama ca ceva nu e cum ar trebui, consulta medicul de familie. Dupa caz vei apela dupa aceea la psihiatru si/sau psiholog.
  • Fa-ti analizele indicate de psihiatru si adauga-le si pe cele de natura hormonala.
  • Elimina orice posibila cauza fizica a starii de rau (nu te tratata doar psihic ci si somatic, fizic)
  • Cauta specialistul potrivit cu care sa ai rezultatele scontate. Daca nu-l gasesti din prima, mai incearca.
  • Nu renunta la tratament, terapie, etc inainte sa-ti spuna specialistul. Persevereaza.
  • Cauta un grup de suport, unde sa gasesti oameni care sa te inteleaga si sa te sfatuiasca ocazional.
  • Informeaza-te cu privire la boala ta si pastreaza (si) online legatura cu specialistul care se ocupa de tine.
  • Daca intr-o zi ti-e greu sa mergi la cabinet la psihoterapie, nu renunta sa te mai duci. Apeleaza la sedintele de psihoterapie online. Sunt eficiente.

Psiholog online – da, sedintele de psihoterapie online chiar functioneaza

Sedintele de psihoterapie online vin sa rezolve o multime de probleme si neputinte. Poate esti ocupat, poate ca fizic nu te simti bine, poate esti plecat in alta localitate, etc. Toate acestea nu sunt motive sau scuze ca sa sari peste sedintele tale de recuperare. O sedinta online se desfasoara ca si una fata in fata la cabinet – singura diferenta este ca nu va aflati in aceeasi incapere. Iar rezultatele sunt aceleasi. Asadar, pastreaza legatura cu specialistul orice s-ar intampla si mergi pana la capat cu tratamentele si terapia care ti-a fost recomandata. Sigur stradania ta va avea rezultatele asteptate si vei putea avea din nou viata pe care ti-o doresti.

 

 

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles

Comments

comments

Lasă un răspuns