Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Detoxificare in masa

Detoxificare in masa

Oricine ar trebui să facă asta la sfârşitul sezonului rece, e ca o gură de aer proaspăt pentru organismul solicitat de hrana grea din ultimele luni. Fii în pas cu renaşterea naturii şi ţine piept asteniei de primăvară cu un organism curăţat de toxine şi fortificat de alimente nutritive!

Organismul uman este proiectat să-şi facă singur detoxificarea necesară – şi, practic, asta facem în fiecare zi prin transpiraţie, urină şi fecale. Dar, ca acest proces să se producă fix ca la cartea de instrucţiuni a fiinţei umane, trebuie să-i asigurăm organismului „suportul nutriţional corespunzător“, aşa cum s-a exprimat Maria Spiridon, specialist în dietetică. „Dacă vom avea un stil de viaţă echilibrat, care presupune: alimentaţie sănătoasă (care să asigure echilibrul energetic necesar), hidratare corespunzătoare, dar şi activitate fizică constantă, organismul va funcţiona normal; iar organele cu rol în procesul de detoxificare, şi anume ficatul, rinichii, plămânii, pielea, colonul, îşi vor îndeplini corect funcţiile, eliminând constant substanţele toxice“, completează specialistul. 

Toxinele, otrava sănătăţii, frumuseţii şi stării de bine

În realitate, preocuparea noastră pentru mâncatul sănătos este minimă, suntem ferm convinse că hidratarea se poate face la fel de bine cu o ciorbă ocazional, sucuri şi cafea zilnic şi că mersul pe jos până la metrou se pune ca exerciţiu fizic în ecuaţia detoxificării. Iar ceea ce nu eliminăm este repus în circulaţie prin organism. De aici pielea încărcată, cearcănele, oboseala, lipsa de energie, depresia, anxietatea, hemoroizii, indigestia, retenţia de lichide, îngrăşatul şi lista este „încununată“, din păcate, de cancer. Un studiu a scos la iveală un fapt înfiorător: un regim alimentar dezechilibrat este responsabil cu 60% din formele de cancer dezvoltate de femei. Chiar că ajungem ceea ce mâncăm! Şi, având în vedere că acumulăm toxine din mai tot ce ne atinge (alimente, medicamente, tutun, cafea, alcool, apa de la robinet, produse cosmetice, poluarea mediului), o cură de detoxificare ar trebui să ne intre în reflex, de cel puţin două ori pe an. Asta, dacă n-ai deja bunul obicei de a ţine posturile importante prevăzute de doctrina ortodoxă (pentru că la catolici se elimină din discuţie doar carnea).

Iată câteva sfaturi pentru o minimă cură de detoxificare, dacă insişti s-o ţii la domiciliu, fără ajutor de specialitate:

1 Perioada recomandată pentru un regim de curăţare a organismului este de 5-7 zile, în general. Dacă nu este o cură spartană, o poţi prelungi până la două săptămâni.

2 Baza unei astfel de cure este eliminarea proteinelor de provenienţă animală (carne, ouă, lactate). 

3 Hidratarea este foarte importantă! Bazează-te pe apă, dar şi pe sucuri de fructe şi legume, proaspăt preparate, nu conservate sau îmbuteliate. 

4 Elimină total sarea şi zahărul, atât substanţele ca atare, cât şi ca ingrediente din alimentele consumate. De fapt, cu cât reuşeşti să incluzi mai multă „hrană vie“ (alimente crude) în meniul tău zilnic, cu atât vei evita
şi aceste două condimente. 

5 Ajută-te de ceaiurile purificatoare: cel verde, cel de gălbenele, cel de urzică. Primul ajută la arderea grăsimilor şi la eliminarea toxinelor produse prin acest proces, al doilea ajută la detoxificarea ficatului, iar cel din urmă este diuretic şi stimulează eliminarea toxinelor prin urină.

Alimentele cu gust amar, precum rucola, grepfrutul, păpădia, stimulează ficatul şi determină eliminarea mai uşoară a toxinelor din organism.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns