Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Detoxificare la extrem

Detoxificare la extrem

Se prind atâtea toxine de noi, că ne vine uneori să facem o curăţenie atât de drastică, încât s-o luăm de la capăt la fel de puri cum mama ne-a făcut. Dar ăsta nu e un lucru de făcut de capul tău, la domiciliu. Valentina Pelinel şi Andreea Raicu sunt două vedete româneşti care au trecut printr-un astfel de regim drastic, dar cu nişte beneficii increbile pentru sănătatea lor. Am stat de vorbă cu nutriţionistul Anda Avramescu, cea care a construit, pentru fiecare din aceste două frumuseţi autohtone, câte o astfel de cură drastică de detoxificare.

În ce constă programul de detoxificare elaborat de dumneavoastră?

Acest program conţine nu doar o dietă de detoxificare, ci este un plan complex de relaxare şi echilibrare energetică, care presupune şi hidrocolonoterapie, exerciţii de respiraţie şi drenaj limfatic. Dieta în sine este bazată pe alimente alcaline: legume, fructe, germeni, seminţe, avocado, quinoa, nepreparate termic, ci consumate sub formă lichidă în principal, adică sucuri sau supe raw (crude) şi o singură masă solidă pe zi: salată. La acestea, se pot adăuga aşa-numitele superfoods (alimente-minune): chlorella, spirulină, orz încolţit, iarbă de grâu. Între mese, se consumă apă cât mai alcalină, ceaiuri medicinale (urzică, păpădie, salvie, coada-calului, ghimbir etc.). 

Cura este personalizată pentru fiecare pacient?

Orice dietă trebuie să fie precedată de o evaluare a stării de sănătate, pentru a se aprecia dacă există contraindicaţii sau dacă sunt necesare suplimente la meniul standard. De asemenea, ar fi utilă şi evaluarea toleranţelor la diverse tipuri de alimente. Foarte important în dieta de curăţare este ce facem ulterior: dacă introducem alimentele acide (carne, peşte, ouă, lactate) şi în ce cantitate. Practic, în perioada postdetoxificare, este foarte importantă personalizarea dietei.

Ce stare de sănătate trebuie să ai pentru a urma un astfel de regim?

Detoxificarea nu se adresează persoanelor caşectice, gravidelor şi lăuzelor, persoanelor cu anumite afecţiuni cardiovasculare, insuficienţe hepatice sau renale.  

Cât se poate urma dieta?

Dieta de curăţare este valabilă doar pe perioade limitate, pentru că nu furnizează toţi nutrienţii şi aportul energetic necesar. Eu o recomand pentru 7-10 zile, mai ales primăvara sau vara. Dar se poate face în orice perioadă, când suferim de oboseală cronică, constipaţie cronică, afecţiuni ale pielii, anumite dependenţe (de zahăr, de nicotină, de alcool).

Ce efecte are asupra sănătăţii în general?

Hidratează organismul, reglează tranzitul intestinal şi dă o stare de energie pe care organismul o resimte imediat. În plus, apare scăderea ponderală, datorată aportului caloric scăzut (în jur de 1.000 kcal zilnic).

Câte kilograme se pot pierde în acest mod?

Cam 3-4 kilograme pentru femei şi 6-7 pentru bărbaţi.

Andreea Raicu vrea să repete experienţa detox

Eu am ţinut acest regim o singură dată, toamna trecută, dar cu siguranţă o să-l repet. Ai nevoie de ceva voinţă în timpul acestui program, pentru că mesele sunt lichide şi, chiar dacă sunt hrănitoare, senzaţia de foame apare mult mai repede, pentru că alimentele sunt mult mai repede absorbite. În primele două zile, poţi să te simţi mai slăbit sau să ai mici dureri de cap, dar aceste lucruri sunt fireşti în cadrul unei cure de detoxificare. Dar, din fericire, organismul se fortifică rapid şi se instalează o stare de energie.

Valentina Pelinel: prima detoxificare – în Turcia

Primul program detox l-am urmat la Bodrum, pentru că în România nu exista pe atunci aşa ceva. În România, am urmat programul Fresh Start. Practic, pe durata a zece zile, sunt incluse: două şedinţe de nutriţie detox, hidrocolonoterapie, acupunctură, împachetări corporale, drenaj limfatic, reiki (este opţional) şi exerciţii de Power Plate. Legat de alimentaţie, am optat numai pentru a bea sucuri de fructe şi legume, cu adaosuri de superfoods, aşa cum mi-a recomandat doamna doctor Anda Avramescu.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns