Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta chinezeasca

Dieta chinezeasca

Dieta chinezeasca transfera principiile yin si yang in alimentatie. Dieta chinezeasca nu este o cura de slabire in sensul stric al cuvantului. Conform medicinei chinezesti, starea de sanatate este efectul unui echilibru care se reflecta in foarte mare masura in felul in care mancam, dar si in ceea ce mancam. Dieta chinezeasca respecta cateva din principiile de baza ale medicinei chinezesti care foloseste doua principii energetice (yin si yang) pentru a restabili echilibrul in corpul uman.

Dieta chinezeasca face o diferenta neta intre efectele fizice ale alimentelor si sunt impartite in trei grupe. Alimentele yin sunt considerate tonice si revigorante, alimentele yang care sunt calmante si relaxante, iar a treia categorie cuprinde alimente considerate perfect echilibrate sau neutre.

Alimente yin in dieta chinezeasca

Sunt considerate alimente yin: laptele, alcoolul, mierea, zaharul, uleiul, sucurile naturale de fructe, condimentele, stimulenti (cafea, ceai), majoritatea medicamentelor, legume tropicale si aproape toate fructele, mancaruri rafinate si majoritatea aditivilor alimentari.

Alimentele yang in dieta chinezeasca

Din aceasta lista fac parte: carnea de pasare, fructele de mare, ouale, carnea, sarea, pestele si branza.

Alimentele neutre

Iar din grupa alimentelor echilibrate sau neutre fac parte: semintele, nucile, vegetalele din soia si fructele de dimensiune medie (piersici, mere), precum si ananas, sfecla, varza, morcovi, masline, dovleac, fasole verde, cartofi, ovaz, migdale, alune, mazare, orez.

Nefiind o dieta care are ca prim scop scaderea in greutate, dieta chinezeasca  impune reguli putin stricte, dar efectele beneficie se vor vedea imediat, inclusiv prin scaderea in greutate. Dieta chinezeasca cere alternarea si combinarea alimentelor de tipul yin cu cele yang, si mult spirit organizatoric, pentru ca cele mai multe dintre alimente trebuie mancate alternativ.

Plan alimentar in dieta chinezeasca

Alimentele yin pe care le poti consuma in decursul unei zile sunt: 600 de grame de legume (in salate, ciorbe, garnituri etc), aproximativ 300 de grame de fructe (nu este permis consumul de pere, struguri sau fructe uscate – care fac parte din categoria yang), 500 de mililitri de suc (de rosii sau legume sau de fructe), 2 litri de lichide si 100 de grame de paine (eventual graham pentru ca are mai putine calorii).

Alimentele yang pe care le poti include in meniul pentru o zi sunt: aproximativ 300 de grame de pui, peste sau vita servite (fierte, la gratar sau la cuptor), 300 de grame de iaurt, 150 de grame branza de vaci, un ou fiert si doi litri de lichide (apa sau ceai).

O alta regula de baza din cadrul acestei diete chinezesti este consumul unei cesti cu ceai fierbinte dupa fiecare masa.

Afla totul despre o dieta care seamana cu dieta chinezeasca – dieta monotona

 

Comments

comments

Lasă un răspuns